Pessimistische tieners meer kans op hartaandoening later

Adolescenten die optimistisch zijn en een positieve kijk op het leven hebben, hebben minder kans op hartaandoeningen als ze ouder zijn.

Pessimisme is een onderbelichte risicofactor voor hart- en vaatziekten en schoolkinderen en tieners moeten technieken leren waardoor zij hun kansen verminderen om het probleem later te ontwikkelen, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Missouri in Columbia (VS).

Ze brachten het psychisch welzijn van 20.000 adolescenten van 15 jaar oud in kaart en controleerden daarna gedurende enkele jaren de gezondheid van dezelfde groep adolescenten.

De onderzoekers willen met zorgprofessionals nieuw inzichten bieden die hen kunnen helpen degenen te identificeren die het meeste risico lopen. Zo zouden zij deze adolescenten preventief methoden kunnen leren om de wereld in een positiever licht te zien.

Maar, dit is slechts de eerste stap en er moet meer werk worden gedaan, aldus de onderzoekers.

Bron: Benchmarking, 2021; doi: 10.1108/BIJ-06-2021-0369

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...