21-02-2019

Patiëntenclaim tegen farmaceut van antidepressivum

Ruim twintig patiënten dienen aan het eind van deze maand een collectieve claim in tegen de farmaceut GlaxoSmithKline (GSK). De groep stelt de fabrikant aansprakelijk voor het niet tijdig informeren over de mogelijke, psychische gevolgen van het antidepressivum Seroxat. Bijwerkingen als agressie en meer kans op zelfdoding werden verzwegen.

De patiëntengroep gebruikte het medicijn in hun jeugd. Ze hebben zich verenigd in de Stichting SeroxatClaim nadat de 32-jarige Gerard Eggebeen vorig jaar in het gelijk werd gesteld in een zaak tegen GSK. Bij de stichting zijn sindsdien honderden reacties binnengekomen van gebruikers en nabestaanden, schrijft de Volkskrant.

In de media zijn meerdere voorbeelden te lezen, waarin de destructieve bijwerkingen van het middel naar voren komen. Zo doodde een moeder haar kinderen terwijl ze het middel gebruikte en schoot iemand onder invloed van Seroxat drie mensen neer.

Bijsluiter

De farmaceut zou bewust hebben verzwegen dat Seroxat bij jongeren niet beter werkt dan een placebo en dat de kans op zelfmoord vergroot. In de bijsluiter werd de bijwerkingen niet vermeld en pas later werd de bijsluiter aangepast.

Tegenwoordig staat te lezen dat het medicijn niet onder de 18 jaar mag worden voorgeschreven. De 25 patiënten die de claim indienen, hebben het middel gebruikt voordat de bijsluiter werd aangepast. Bij de stichting zijn inmiddels ook volwassen gebruikers aangesloten. Vorig jaar slikten 154.000 Nederlanders Seroxat.

Studie door GSK

Het medicijn kwam in 1991 op de markt voor volwassen. In 2001 werd het veilig en effectief bevonden voor jongeren. De studie waaruit dit bleek was echter uitgevoerd door GSK, met medewerking van 22 wetenschappers van verschillende universiteiten. Een Australische kinderarts en onderzoeker ontdekte dat er data in het 77.000 pagina’s tellende onderzoek was weggelaten. Veel onderzoekers hadden bovendien niet daadwerkelijk bijgedragen aan de studie, schreef de Volkskrant in 2015.

Bron: de Volkskrant

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws