De kleur van aardappels blijkt nogal uit te maken. Paarse aardappels hebben eigenschappen die de stamcellen van dikkedarmkanker doden en uitzaaiing van de ziekte voorkomen.
Onderzoekers denken dat het resistent zetmeel (een onverteerbaar soort zetmeel) de darmbacteriën helpt een vetzuur met een korte keten te produceren, dat het immuunsysteem reguleert, ontsteking tegengaat en kankercellen helpt afbreken.
Tot dusver hebben de onderzoekers van het Penn State Hershey kankerinstituut de aardappels met paars vruchtvlees getest op stamcellen in petrischaaltjes en op muizen in het laboratorium. De aardappel voorkomt niet alleen dat de kanker zich uitzaait, maar wat nog belangrijker is: hij valt de kankerstamcellen aan, waardoor ze niet terugkomen. Ze hopen hierna de aardappel op kankerpatiënten uit te proberen, en ook op andere kankersoorten.
De onderzoekers zeggen dat het verhitten van de aardappel de kankerbestrijdende stoffen niet vernietigt, en dat één aardappel per dag voldoende zou moeten zijn.
De onderzoekers denken dat het resistent zetmeel van de aardappel het werkzame bestanddeel is. Maar ze zeggen dat ook de stoffen die de aardappel paars maken, verantwoordelijk kunnen zijn voor het bestrijden van kankercellen. Als dat zo is, zouden andere paarse groenten- en fruitsoorten dezelfde eigenschappen kunnen hebben.
Dikkedarmkanker is de op een na dodelijkste soort kanker.
Bron: Journal of Nutritional Biochemistry, 2015; doi: 10.1016/j.jnutbio.2015.08.005
Verband tussen slaap en metabolisme
Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...