Overlevenden van een beroerte knappen op van luisteren naar zang

Mensen die een beroerte hebben gehad, zouden naar zingen moeten luisteren. Dat draagt bij aan het herstel en het terugkrijgen van het spraakvermogen.

Vocale muziek helpt patiënten met een beroerte (CVA) te herstellen van afasie, een veelvoorkomende, door de beroerte veroorzaakte beschadiging van het hersengebied dat verantwoordelijk is voor taal en spraak.

Er bestaan alleen wat lukrake behandelingen tegen afasie en middelen voor langdurige ondersteuning ontbreken.

Maar dagelijks luisteren naar zang is een goedkope therapie die kan werken bij een CVA-patiënt, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Helsinki.

Ze testten drie benaderingen – luisteren naar vocale muziek, instrumentale muziek en audioboeken – op een groep CVA-patiënten en zochten na drie maanden naar structurele veranderingen in de hersenen. De instrumentale muziek en audioboeken hadden weinig positieve invloed op de taalvaardigheid, maar het luisteren naar vocale muziek stimuleerde de hersenen wel; het hielp bij het versterken van een netwerk in de linker frontale hersenkwab dat verantwoordelijk is voor taal.

Luisteren naar zang zou kort na een CVA kunnen worden ingezet. CVA-pati-ënten, die vaak weken in het ziekenhuis moeten doorbrengen, krijgen weinig of geen prikkels, terwijl de hersenen wel geprikkeld moeten worden om beschadigde gebieden opnieuw te kunnen opbouwen.

Eneuro, 2021; 8: ENEURO.0158-21.2021

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.