28-05-2020

Overleeft COVID-19 op voedsel?

Dat het coronavirus zeer besmettelijk is, hebben zelfs mannen zoals Johnson, Trump en Bolsonaro zo langzamerhand wel begrepen. Het lastige is dat het virus verschillende uren buiten het menselijke lichaam kan overleven en je niet weet waar die verraderlijke kleine ziekmakertjes zich bevinden.

Wetenschappers van de European Food Safety Authority (EFSA), de Europese voedselveiligheidswaakhond, hebben onderzoek gedaan naar de kans op besmetting met coronavirussen via voedsel en vonden hiervoor geen aanwijzingen. Dat is een geruststellend idee en toch zijn mensen er niet gerust op. Mensen blijven bang om mogelijkerwijs besmetting te kunnen oplopen in de supermarkten, via voedsel dat mensen met een coronavirusinfectie aanraakten. Ja, dit is in theorie mogelijk, al is het weinig waarschijnlijk.

Voorzichtigheid blijft geboden

Ondanks het feit dat COVID-19 niet wordt overgedragen via voedsel, is het wel belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan. Zo voorkom je dat mogelijk toch een virusdeeltje op je eten terechtkomt. Jij raakt dan niet onmiddellijk besmet door het aanraken van een oppervlak waar mogelijk coronavirusdeeltjes op zitten, maar pas als je vervolgens je ogen, neus of mond aanraakt en de virusdeeltjes zo via de slijmvliezen in je lichaam terechtkomen.

Handenwassen is ook belangrijk vóór en nadat je boodschappen hebt gedaan. Probeer niet aan je gezicht te komen. Het lastige is, dat dit vaak onbewust gebeurt.

Aanraken is kopen

Wanneer een besmet iemand producten of verpakkingen heeft aangeraakt, kan het coronavirus daar wel degelijk enige tijd op overleven. Het is raadzaam de groenten en vruchten die je aanraakte ook zelf te kopen en niet terug te leggen. Voelen of een avocado of peer rijp is en ze vervolgens terugleggen, is onhygiënisch en kan zo het virus verspreiden. Daarom worden de bewoners van mijn dorp de laatste weken door de groenteman en zijn vrouw bediend.

Hoesten en proesten

Het spreekt voor zich dat het super onhygiënisch om te niezen en hoesten boven het aanrecht en in de buurt van voedsel. Mocht je dit toch overkomen, nies dan in je elleboog en was daarna je handen grondig met zeep in de badkamer en dus niet in de gootsteen in de buurt van het eten.

Virussen zijn gevoelig voor hitte. Eet daarom liever geen rauwe voedingsmiddelen en verhit je eten grondig. Het Franse voedselagentschap (ANSES) adviseert om je eten op te warmen tot 63°C gedurende vier minuten. Dat was doeltreffend bij andere coronavirussen, dus hopelijk ook bij COVID-19. De afwasmachine wast de vaat ook 65°C. Dat is dus een rustig idee.

Algemene hygiëneregels voor in de keuken

  • Was je handen altijd goed met zeep voordat je eten gaat bereiden en voordat je aan tafel gaat
  • Was groente en fruit altijd zorgvuldig
  • Zorg voor schoon keukengerij
  • Verschoon vaat-, hand- en theedoeken dagelijks na gebruik en laat deze vooral niet drogen op de verwarming. Ze worden een bron van infectie
  • Voorkom kruisbesmetting door gebakken vlees terug te leggen op een plank waar het koud ook op lag toen je het sneed. Scheid gaar en rauw eten
  • Snijd vlees, vis en groente op verschillende snijplanken
  • Verhit eten door en door om bacteriën en virussen te doden. Schep eten in de magnetron regelmatig om
  • Let op bij het boodschappen doen dat de verpakkingen nog heel is, controleer de houdbaarheidsdatum en koop gekoelde producten als laatste. Was goed je handen voor en na het boodschappen doen
  • Deel geen eten dat al op je bord heeft gelegen en drink niet uit hetzelfde glas. Zeker niet als je verkouden bent
  • Was vaat-, hand en theedoeken op minimaal 65°C. Het virus kan namelijk slecht tegen hitte en niet tegen kou, daarom ook graag de ijskast op 4°C.

Kraanwater drinken?

Ja, het is veilig om gewoon kraanwater te drinken. Het coronavirus is niet aangetroffen in het Nederlands waterleidingsysteem.

Nienke Aukema
info@uwdietist.eu

BRONNEN
1.efsa.europa.eu
2.anses.fr

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.