23-04-2017

Optimistische vrouwen sterven minder vaak aan chronische ziekte

Vrouwen die optimistisch en positief zijn, hebben als ze met pensioen gaan veel minder kans om te overlijden aan kanker, hartziekte en andere chronische aandoeningen.
Hoewel een gezondere leefstijl een rol speelt bij het vermijden van bepaalde dodelijke ziekten, denken onderzoekers dat de belangrijkste factor een positieve instelling is.
Vrouwen met een positieve mentale instelling, hadden ongeveer 70 procent minder kans dat ze, als ze met pensioen gaan, aan een dodelijke ziekte gaan lijden dan degenen die vaak pessimistisch waren.
Onderzoekers van de Harvard Universiteit analyseerden de gegevens van meer dan 70.000 vrouwen die hadden deelgenomen aan de Nurses’ Health Study. Ze ontdekten dat optimisme meer invloed had op het al dan niet ontwikkelen van een ernstige ziekte dan alle andere gebruikelijke factoren die samenhangen met een goede gezondheid, zoals huwelijk en sociaal-economisch milieu. Een optimistische levensinstelling verminderde zelfs de schadelijke effecten van aandoeningen als diabetes, hoge bloeddruk, een hoge cholesterolspiegel en depressie.
Het goede nieuws is dat u optimisme kunt leren. Hoofdonderzoeker Eric Kim zegt dat er verschillende oefeningen zijn die we in ons dagelijks leven kunnen invoeren om een positieve manier van denken te ontwikkelen. Een daarvan is om aan ‘uw best mogelijke zelf’ te denken, degene die al uw persoonlijke en professionele doelen heeft bereikt. Een andere is dagelijks drie dingen op te schrijven waarvoor u dankbaar bent. En een derde oefening is een logboek bij te houden met alle kleine dingen die u voor anderen doet. Ook het beoefenen van mindfulnessmeditatie kan helpen, zegt hij.
Genetische factoren bepalen maar tot op zekere hoogte of iemand optimistisch is. Dat wijst erop dat optimisme een instelling is die u kunt aanleren en versterken, aldus Kim.
Am J Epidemiol, 2017; 185: 21-9
 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws