16-04-2020

Optimisme antimalariamiddelen als antwoord op COVID-19 voorbarig

De laatste weken zijn antimalariamiddelen regelmatig in de media geweest als mogelijke remedie tegen een COVID-19-infectie. Ook Medisch Dossier berichtte hierover.

Onderzoekers uit Brazilië besloten om het effect van antimalariamiddelen aan te tonen door een grote nieuwe studie naar chloroquine onder 440 coronapatiënten.

Twee patiënten overleden

De eerste 81 patiënten die met antimalariamiddelen werden behandeld, lieten echter zeer zorgwekkende reacties op hoge doses van het geneesmiddel zien. Nadat twee patiënten stierven aan een onregelmatige hartslag, bekend als ventriculaire tachycardie, is het onderzoek per direct gestopt. De onderzoekers constateerden dat de antimalariamiddelen chloroquine en hydroxychloroquine geen veilige of effectieve behandeling tegen COVID-19 vormen.

Canadese waarschuwing

Vorige week waarschuwden ook Canadese internisten al voor mogelijk levensbedreigende reacties op een behandeling met hoge doses antimalariamiddelen. Naast hartproblemen veroorzaken deze middelen mogelijk ook hypoglykemie (een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel), verwarring, hallucinaties en paranoia. Het optimisme over antimalariamiddelen als medicijn tegen COVID-19 lijkt dus voorlopig voorbarig te zijn.

Bronnen
Medrxiv. 2020 April
CMAJ. 2020 Apr 8

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws