Gewone pijnstillers zouden wel eens net zoveel sterfgevallen kunnen veroorzaken als het in opspraak gebrachte Vioxx. Vioxx is van de markt gehaald nadat het in verband werd gebracht met ten minste zestigduizend sterfgevallen door hartfalen.
Mensen die bijvoorbeeld lijden aan gewrichtsontstekingen en die langere periodes achter elkaar hoge doses pijnstillers nemen, lopen het grootste risico, volgens wetenschappers aan de universiteit van Oxford.
Ontstekingsremmers als NSAID’s (niet-steroïdale ontstekingsremmers) en de nieuwere generatie COX-2-remmers – waaronder ibuprofen en diclofenac – kunnen het risico op hartkwalen en -aanvallen met dertig procent vergroten. Van de duizend mensen die deze medicijnen slikken, krijgen er elk jaar drie een hartkwaal, waarvan één met dodelijke afloop. De enige opvallende uitzondering bleek Naproxen te zijn; daarbij ging het risico op een hartkwaal niet omhoog.
De wetenschappers kwamen tot deze zorgelijke conclusie na een analyse van 639 onderzoeken naar NSAID’s, waarbij meer dan 353.000 patiënten betrokken waren. Niet alleen het innemen van hoge doses over een langere periode levert meer risico op. Ook mensen die al een verhoogd risico op hartaandoeningen hebben, zoals rokers en mensen met een hoog cholesterol of een hoge bloeddruk, lopen gevaar. Volgens de onderzoekers is een combinatie van die twee elementen nog eens dubbel zo riskant.
Bron: The Lancet, 30 mei 2013, doi:10.1016/S0140-6736(13)60900-9
Probiotica bij kanker
Amerikaanse immunologen, verbonden aan de medische faculteit van de universiteit van Pittsburgh, hebben een proces ontrafeld. Ze ontdekten hoe een bepaalde probiotische bacterie de effectiviteit van een kankergeneesmiddel (checkpointremmers) verhoogd. [1]...