13-06-2018

Ook eieren passen prima in uw dieet

Voorheen werd gezegd dat er niet te veel eieren per week gegeten moeten worden. Inmiddels zijn er verschillende onderzoeken geweest. En wat blijkt? Eieren kunnen prima gegeten worden.

Moesten we voorheen nog erg oppassen met eieren, inmiddels kunnen we eieren naar hartenlust eten. Zo is uit onderzoek gebleken dat wanneer er twaalf eieren per week worden gegeten, voor de periode van één jaar, dit niet gepaard gaat met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes type 2 en prediabetes. De resultaten van de gerandomiseerde Australische studie zijn gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition. De onderzoekspopulatie, bestaande uit 128 mensen, werd in twee groepen gesplitst. De ene groep kreeg een ei-rijk dieet en moest twaalf eieren per week eten. De andere groep at twee eieren per week. Na een jaar waren er geen verschillen te zien in bloeddruk, cholesterolwaarden en bloedglucosewaarden.

Twee of twaalf eieren?

Naast de twaalf of twee eieren, werden de deelnemers ook op een energiebeperkt dieet gezet. Zo moesten de deelnemers 500 kilocalorieën minder per dag eten dan gebruikelijk was. Te zien was dat het eiwitgehalte en het aandeel van de andere macronutriënten hetzelfde was in beide groepen. Ook kregen beide groepen de instructie om energierijke, nutriëntarme producten met veel verzadigd vet te vervangen voor producten met veel enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten waar veel voedingsstoffen in zitten. Drie maanden na de start van het onderzoek werd deze energiebeperking opgeheven. Wel bleven de deelnemers het aantal eieren eten. Negen maanden later, een jaar na de start van het onderzoek, was te zien dat het gewichtsverlies in beide groepen 3,1 kilogram was.

Cholesterolwaarden

Geconcludeerd wordt dat eieren dus geen effect hebben op de cholesterolwaarden in het bloed, evenals het bloedglucose en de bloeddruk, dit ondanks het hoge cholesterolgehalte van eieren. Hierom is er geen reden om eieren bij diabetes mellitus type 2 of prediabetes af te raden of hier een grens aan te stellen. De onderzoekers vinden eieren juist een goede bron van eiwit en micronutriënten.

Bron: Am J Clin Nutr. 2018 May 7.

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws