11-08-2020

Onvoldoende pijnververmindering door opiaten in 90 procent van de gevallen

Pijnmedicatie op basis van opiaten heeft verslavingen teweeggebracht en hele gemeenschappen kapotgemaakt. En nu onthult een nieuw rapport dat ze in 90 procent van de gevallen niet voldoende werken.

Ondanks hun ondoeltreffendheid is in Groot-Brittannië het aantal recepten voor opiaten verdubbeld in de afgelopen twintig jaar. Momenteel gebruikt een op de acht personen ze regelmatig.
Dr. Cathy Stannard, pijndeskundige, zei op een conferentie dat opioïde pijnstillers niet effectief zijn. Ze zorgen er alleen voor dat pijnsignalen de hersenen niet bereiken, terwijl de nadruk meer zou moeten liggen op het helpen van mensen bij het omgaan met emotionele problemen.

Chronische pijn heeft vaak te maken met een trauma en volgens haar is het voorschrijven van opiaten om psychische problemen te behandelen fout. Dat dokters al te veel opiaten zijn gaan voorschrijven, komt doordat ze niet voldoende tijd hebben om de patiënten te beoordelen en patiënten verwachten een snelle en makkelijke oplossing voor hun pijn. Daarbij komt dat de patiënten verslaafd kunnen raken als de dosering wordt verhoogd, terwijl de pijn niet minder wordt.

Een hogere dosis van een krachtige pijnstiller is niet altijd effectiever in het bestrijden van de pijn dan de aanvankelijke, lagere dosis, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.
Onderzoekers van de zorgverzekeringsinstellingen Central Arkansas and Minneapolis VA namen de dossiers door van meer dan 50.000 patiënten die opiaten gebruikten en ontdekten dat de 21.000 mensen bij wie de dosis was verhoogd geen ‘merkbare verbetering’ van de pijn hadden ondervonden.

BRON:
Daily Telegraph, February 5, 2020; Pain, 2020 Jan 7

Uit dezelfde categorie

Opioïden bij rug- en nekklachten?

Overweeg je om sterke pijnstillers te gaan gebruiken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik hiervan bij acute rug- of nekpijn niet of nauwelijks helpt. Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben in het zogeheten OPAL-onderzoek (Opiaten voor...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Probiotica blokkeren MRSA-bacterie

Probiotica kunnen antibioticaresistente superbacteriën in de darm bestrijden. De probiotica deden een succesvolle aanval op een kolonie MRSA-bacteriën (methicilline-resistente Staphylococcus aureus), superbacteriën die ernstige huid-,bot-, long- en bloedinfecties...

Overoptimistische beoordeling medicijnen

Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Zurich bekeken de effectiviteit van medicijnen. Hierbij ging het om goedgekeurde medicijnen, die worden toegepast voor meerdere medische aandoeningen. [1] Voordat medicijnen voor therapeutische doeleinden worden...

Vaccinatie tegen Knokkelkoorts?

Sinds 3 april dit jaar (2023) is het in Nederland mogelijk je te vaccineren tegen de door muggen verspreide knokkelkoorts. Het TEK-003 ofwel Qdenga vaccin is ontwikkeld door het Japanse Tekada, een biofarmaceutisch bedrijf. [1] In 2019 plaatste de...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.