Pijnmedicatie op basis van opiaten heeft verslavingen teweeggebracht en hele gemeenschappen kapotgemaakt. En nu onthult een nieuw rapport dat ze in 90 procent van de gevallen niet voldoende werken.
Ondanks hun ondoeltreffendheid is in Groot-Brittannië het aantal recepten voor opiaten verdubbeld in de afgelopen twintig jaar. Momenteel gebruikt een op de acht personen ze regelmatig.
Dr. Cathy Stannard, pijndeskundige, zei op een conferentie dat opioïde pijnstillers niet effectief zijn. Ze zorgen er alleen voor dat pijnsignalen de hersenen niet bereiken, terwijl de nadruk meer zou moeten liggen op het helpen van mensen bij het omgaan met emotionele problemen.
Chronische pijn heeft vaak te maken met een trauma en volgens haar is het voorschrijven van opiaten om psychische problemen te behandelen fout. Dat dokters al te veel opiaten zijn gaan voorschrijven, komt doordat ze niet voldoende tijd hebben om de patiënten te beoordelen en patiënten verwachten een snelle en makkelijke oplossing voor hun pijn. Daarbij komt dat de patiënten verslaafd kunnen raken als de dosering wordt verhoogd, terwijl de pijn niet minder wordt.
Een hogere dosis van een krachtige pijnstiller is niet altijd effectiever in het bestrijden van de pijn dan de aanvankelijke, lagere dosis, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.
Onderzoekers van de zorgverzekeringsinstellingen Central Arkansas and Minneapolis VA namen de dossiers door van meer dan 50.000 patiënten die opiaten gebruikten en ontdekten dat de 21.000 mensen bij wie de dosis was verhoogd geen ‘merkbare verbetering’ van de pijn hadden ondervonden.
BRON:
Daily Telegraph, February 5, 2020; Pain, 2020 Jan 7