04-03-2010

Onvast ter been door medicijnen

Onvast ter been door medicijnen


Oudere mensen staan vaak minder vast op hun benen door de medicijnen die ze slikken. De ergste boosdoeners in dit opzicht zijn benzodiazepinen – die vaak als slaapmiddel worden voorgeschreven – antidepressiva en kalmeringsmiddelen zoals valium (diazepam).
In een nieuwe meta-analyse van 22 grote onderzoeken met meer dan 79.000 oudere deelnemers (van minimaal 60 jaar) bleken de op recept verkregen medicijnen vaak verantwoordelijk te zijn voor het vallen van deze patiënten. Vallen en de daaruit voortvloeiende complicaties zoals heupfracturen vormen in de westerse landen de vijfde doodsoorzaak. Het internationale team van wetenschappers uit Canada en Groot-Brittannië dat het onderzoek uitvoerde raadt artsen aan, oudere patiënten vaker niet-medicamenteus te behandelen, bijvoorbeeld door het geven van advies, en in ieder geval minder zware pillen voor te schrijven wanneer die toch nodig mochten zijn.
 

Bron: Arch Intern Med, 2009; 169: 1952-1960
 

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws