Ontstekingsremmende molecuul kan stap zijn in astmabehandelingen

Sommige immunotherapiegeneesmiddelen – de zogeheten JAK-remmers – die worden gebruikt om artritis, psoriasis en inflammatoire darmaandoeningen te behandelen, werken mogelijk ook voor mensen met ernstig astma.

Deze geneesmiddelen remmen het eiwit JAK1 dat een essentiële rol speekt in de immuunrespons van het lichaam door cytokines te activeren, die vervolgens kunnen leiden tot ontstekingen. En in geval van astma kan het JAK1-eiwit een cytokine-‘storm’ in de longen ontketenen, wat levensbedreigend kan zijn.

Onderzoekers van de Trinity Universiteit in Ierland hebben nu met behulp van JAK-remmers aangetoond dat het mogelijk is om deze heftige immuunrespons te onderdrukken.

In deze Ierse studie is de remmer op zowel menselijke als dierlijke cellen toegepast. De remmer was specifiek gericht op itaconaat, een molecuul met anti-ontstekingseigenschappen. Itaconaat wordt van nature geproduceerd door ons lichaam en speelt een belangrijke rol in gedragsveranderingen van witte bloedcellen. Deze studie maakte zichtbaar hoe itaconaat en een van zijn afgeleide stoffen, 4-octyl itaconaat (4-OI) het JAK1-eiwit afsluiten, zodat het niet langer stormen van circulerende cytokines kan veroorzaken.

De onderzoekers hebben goede hoop dat nieuwe geneesmiddelen op basis van itaconaat weleens potentie kunnen hebben als een nieuwe therapeutische benadering in de behandeling van ernstige astma.

Dit is bovendien niet de eerste keer dat JAK-remmers zijn voorgesteld als een mogelijke nieuwe benadering voor astmabehandeling. Vorig jaar nog werd een geïnhaleerde JAK-remmer getest in een dubbelblinde placebo-gecontroleerde studie en bleek deze ook de symptomen te verminderen van mensen met milde astma.

BRON: www.cell.com

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws