Ontstekingsremmende molecuul kan stap zijn in astmabehandelingen

Sommige immunotherapiegeneesmiddelen – de zogeheten JAK-remmers – die worden gebruikt om artritis, psoriasis en inflammatoire darmaandoeningen te behandelen, werken mogelijk ook voor mensen met ernstig astma.

Deze geneesmiddelen remmen het eiwit JAK1 dat een essentiële rol speekt in de immuunrespons van het lichaam door cytokines te activeren, die vervolgens kunnen leiden tot ontstekingen. En in geval van astma kan het JAK1-eiwit een cytokine-‘storm’ in de longen ontketenen, wat levensbedreigend kan zijn.

Onderzoekers van de Trinity Universiteit in Ierland hebben nu met behulp van JAK-remmers aangetoond dat het mogelijk is om deze heftige immuunrespons te onderdrukken.

In deze Ierse studie is de remmer op zowel menselijke als dierlijke cellen toegepast. De remmer was specifiek gericht op itaconaat, een molecuul met anti-ontstekingseigenschappen. Itaconaat wordt van nature geproduceerd door ons lichaam en speelt een belangrijke rol in gedragsveranderingen van witte bloedcellen. Deze studie maakte zichtbaar hoe itaconaat en een van zijn afgeleide stoffen, 4-octyl itaconaat (4-OI) het JAK1-eiwit afsluiten, zodat het niet langer stormen van circulerende cytokines kan veroorzaken.

De onderzoekers hebben goede hoop dat nieuwe geneesmiddelen op basis van itaconaat weleens potentie kunnen hebben als een nieuwe therapeutische benadering in de behandeling van ernstige astma.

Dit is bovendien niet de eerste keer dat JAK-remmers zijn voorgesteld als een mogelijke nieuwe benadering voor astmabehandeling. Vorig jaar nog werd een geïnhaleerde JAK-remmer getest in een dubbelblinde placebo-gecontroleerde studie en bleek deze ook de symptomen te verminderen van mensen met milde astma.

BRON: www.cell.com

 

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Opioïden bij rug- en nekklachten?

Overweeg je om sterke pijnstillers te gaan gebruiken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik hiervan bij acute rug- of nekpijn niet of nauwelijks helpt. Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben in het zogeheten OPAL-onderzoek (Opiaten voor...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.