25-06-2018

Ontbijt gerust twee keer per dag

Al lange tijd wordt gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Ontbijt als een keizer, lunch als een prins en dineer als een bedelaar. Maar hoe vaak moet u eigenlijk ontbijten en waarom?

Door te ontbijten wordt het lichaam weer geactiveerd. Een auto rijdt ook niet zonder brandstof en het lichaam heeft ook brandstof nodig om vooruit te komen. Om deze reden wordt ook vaak gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Het zou ook helpen om het snacken later op de dag te voorkomen. Maar nu wordt zelfs gezegd dat twee keer op één dag ontbijten nog gezonder is.

Twee keer een ontbijt

Het klinkt wel wat gek, maar uit onderzoek blijkt dat het nog gezonder is om twee keer te ontbijten. Natuurlijk is het hierbij wel van belang om gezonde keuzes te maken. Voor het onderzoek, dat in Amerika plaatsvond, werden de eetgewoonten van scholieren bijgehouden voor een periode van twee jaar. Hieruit kwam naar voren dat de scholieren die twee keer ontbeten beter op gewicht bleven dat de kinderen die zonder ontbijt de deur uitgingen.

Met een gevulde maag de deur uit

Het lukt niet altijd om elke dag te ontbijten, bijvoorbeeld als u zich een keer heeft verslapen of als dingen net iets anders lopen dan gepland. Toch blijkt het overslaan van het ontbijt een negatief effect op het gewicht te hebben. Beter is het dus om elke ochtend te ontbijten, één of twee keer. Beide groepen bleven namelijk prima op gewicht en er was nauwelijks een verschil in gewichtstoename te zien.

Een bewuste keuze

Wel is het van belang om bewuste keuzes te maken, ook met het ontbijt. Kies daarom niet voor een snelle hap als een croissant of ander broodje, maar neem even de tijd en ontbijt met wat yoghurt en fruit. Ook kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een goed gevuld groenteomelet of een bakje havermout met wat fruit en noten.

Bron: Pediatr Obes. 2017 Jun;12(3):213-220.

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws