Ondanks duidelijke waarschuwingen voor de opkomst van zogenaamde ‘superbugs’, schrijven artsen nog steeds antibiotica niet juist voor.
De medicijnen worden routinematig voorgeschreven aan kinderen met bronchiolitis, een veelvoorkomende virale longinfectie bij jonge kinderen (vooral onder de twee jaar). Deze middelen hebben zelden enige therapeutische waarde, maar wel een hele reeks bijwerkingen, die jaarlijks 70.000 kinderen op de spoedeisende hulp in Amerikaanse ziekenhuizen doen terechtkomen.
De American Academy of Pediatrics waarschuwde in 2006 voor het eerst tegen het gebruik van antibiotica voor bronchiolitis, tenzij ook een bacteriële infectie werd vastgesteld. En toch – ruim een decennium later – schreven artsen op spoedafdelingen de middelen nog steeds voor aan ongeveer een kwart van de kinderen met deze ziekte, ook al had 70 procent van deze groep geen bacteriële infectie.
Onderzoekers van de McGill Universiteit die de studie uitvoerden, zeggen dat er nog steeds een enorme vertraging is tussen evidence-based richtlijnen en de klinische praktijk.
J Pediatric Infect Dis Soc, 17 januari 2019