Ongezonder door lockdown

Al eerder deden wij verslag van een groep artsen die zijn bezorgdheid uitten over de gang van zaken rondom Covid-19. Deze groep wordt steeds groter en komt nu samen in stichting ‘Artsen Covid Collectief‘. Juglen Zwaan van ahealthylife.nl schreef een stuk over dit initiatief in zijn nieuwsbrief en vatte goed samen wat de verschillende visies zijn op de lockdownmaatregelen. We delen zijn bericht graag hier met Medisch Dossier-lezers.

Door Juglen Zwaan

Inmiddels zitten we weer in een lockdown. Volgens sommigen is dit een noodzakelijk kwaad, maar volgens een groep kritische artsen is deze lockdown buiten proportie. De groep heeft dan ook inmiddels de stichting ‘Artsen Covid Collectief’ opgericht om een tegengeluid te geven. Wat is de boodschap van deze tegenstanders van de lockdown? En wat zeggen de voorstanders? We bespreken het in deze nieuwsbrief.

Internist Evelien Peeters, één van de medeoprichters van de stichting Artsen Covid Collectief, geeft aan dat deze lockdown zeer veel nadelen heeft. Afgezien van de enorme economische schade, leidt de lockdown ook tot coronaki­lo’s, corona­schei­din­gen en coronazelf­moor­den. Er wordt volgens het Artsen Covid Collectief enorm veel onnodige angst gezaaid. Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een lockdown zorgt voor een enorme toename in angst en stress (1). Veel mensen gaan meer roken, alcohol drinken en minder sporten (2, 3, 4). De eenzaamheid onder mensen en dan ouderen in het bijzonder, is enorm gestegen (5). Ondertussen komt zeker 98% van de mensen met covid-19 niet in het ziekenhuis terecht. Deze lockdown kost ons enorm veel gezonde levensjaren, iets dat we volgens haar niet terugwinnen met dit beleid. Gezondheid is volgens hen veel meer dan de afwezigheid van corona.

Het kabinet laat zich voornamelijk leiden door het aantal positief geteste personen, maar in werkelijkheid is dit beeld vertekend doordat er veel meer wordt getest (6). Ondertussen ligt het aantal ziekenhuisopnames de helft lager dan bij de eerste lockdown het geval was (7). Inmiddels is op basis van 61 studies berekend dat het gemiddelde sterftecijfer bij het coronavirus op 0,23% ligt en voor mensen onder de 70 dit zelfs minder dan 0,05% is (8).

De overheid blijft maar hameren op de hygiënemaatregelen en heeft als enige troef een lockdown in de strijd tegen corona. Dat de overheid geen bredere blik hanteert is het Artsen Covid Collectief een doorn in het oog. Bij ruim 80% van de mensen die met COVID-19 op de IC belanden, is sprake van overgewicht (9). Waarom grijpt de overheid niet in door afslankprogramma’s beschikbaar te stellen? Nu zijn mensen aan huis gekluisterd, waardoor het krijgen van overgewicht nog verder in de hand wordt gewerkt. Bovendien blijkt uit een recente Franse studie dat lockdowns geen bescherming bieden aan zwakkeren en ouderen (10). Ondertussen hebben jongeren wel enorm te lijden onder de lockdown, want waarschijnlijk halen ze hun studieachterstand nooit meer in (11). De groep HerstelNL, die bestaat uit artsen, economen, beleidsonderzoekers en wetenschappers, pleit er daarom voor de ouderen en zwakkeren extra te beschermen, terwijl de jongeren meer vrijheden worden gegeven (12).

Vaccinatie tegen corona: vals lichtpuntje?

De autoriteiten gokken erop dat de vaccinatie tegen corona ons zal redden. Ondertussen is er een grote groep wetenschappers die de veiligheid hiervan betwist, omdat de onderzoeken matig van kwaliteit zijn en de bijwerkingen op de lange termijn niet bekend zijn (13, 14, 15, 16). Daarbij blijkt er inmiddels een nieuwe variant te zijn van het coronavirus, wat mogelijk betekent dat de huidige vaccinaties geen of minder bescherming bieden

(17)(18). Uit een onderzoek blijkt dat steeds minder mensen bereid zijn om zich te laten vaccineren, omdat ze zich bewust zijn van de gevaren (19). Zeker is dat de overheid precies gaat bijhouden wie zich heeft laten vaccineren en dat er een vaccinatiebewijs gaat komen (20). Mogelijk krijgen gevaccineerden in de toekomst privileges (21). Volgens een enquête is er een behoorlijke groep Nederlanders die het een goed idee vindt dat je zonder een vaccinatiebewijs de kroeg niet meer in komt of geen concert meer kan bijwonen (22).

Argumenten van de voorstanders

Mensen die in de zorg werken zijn heel blij met de lockdown (23). In het radioprogramma StandpuntNL geven zij aan dat door de druk op de IC de normale zorg zoals EHBO onder druk komt te staan (24). Zij geven aan dat de reguliere zorg in gevaar komt. Daarbij geeft de solidariteit, doordat we allemaal ‘ons steentje’ bijdragen, hen veel moed. Hoewel het sterftecijfer van corona vrij laag is, is het nog altijd twee keer hoger dan bij een seizoensgriep (25). Veel medisch personeel constateert dat corona vooral gevaarlijk is voor de zwakkeren in onze samenleving en vinden dat de sterke en vitale mensen ook rekening moeten houden met anderen (26). De afgelopen maanden raakten mensen vooral besmet door het ontvangen van bezoek thuis, de scholen die openbleven en mensen die toch naar hun werk bleven gaan (27, 28). Een lockdown vinden zij daarom verstandig. Er zijn onderzoekers die aangeven dat sommige landen corona te boven zijn gekomen door het inzetten van een lockdown (29, 30).

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn op dit moment twee kampen: een groep die vindt dat er te weinig gebeurt en een groep die het beleid veel te streng vindt (31). Het aantal aanhangers van beide groepen groeit met de dag. Of je het nu wel of niet eens bent met deze lockdown: feit is dat er telkens voornamelijk wordt gehamerd op mondkapjes, hygiënemaatregelen en sociale afstand. ‘Anderhalvemetersamenleving’ is dan ook uitgeroepen tot woord van het jaar (32). Het kan nooit kwaad om aanvullende natuurlijke maatregelen te adviseren, want baten ze niet, dan schaden ze ook niet. We weten vanuit de medische literatuur dat er vele natuurlijke mogelijkheden zijn om onze weerstand te versterken. Denk hierbij niet alleen aan meer bewegen, maar ook voldoende slapen, ontspanning, goede voeding en specifieke supplementen (33, 34, 35). Vooral vitamine D en zink lijken volgens onderzoek effectief tegen corona (36, 37). Met deze informatie heeft onze overheid helaas veel te weinig gedaan.

Laatste nieuwsbrief van het jaar

Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van het jaar. Volgende week sla ik in verband met de kerstdagen een keer over. Ik wil je bedanken voor het volgen van deze nieuwsbrief. Het is hartverwarmend hoeveel lieve volgers mij regelmatig voorzien van aanvullingen, tips en ideeën. Zo helpen we elkaar verder en blijf ik gemotiveerd om de laatste inzichten op het gebied van voeding en gezondheid te onderzoeken en delen. Ik heb nu al erg veel zin in volgend jaar, er staan weer tal van plannen klaar om te verwezenlijken.

Ik hoop dat de feestdagen voor jou ondanks deze moeilijke fase toch de moeite waard zullen zijn. Bedenk ook dat er voordelen aan deze tijd zitten. Zo wilde ik laatst een digitale piano aanschaffen omdat ik meer wil kunnen oefenen dan op mijn akoestische mogelijk is. Het blijkt dat vrijwel overal de betere digitale piano’s waren uitverkocht. Dat geeft aan dat veel mensen hun droom om piano te kunnen spelen aan het verwezenlijken zijn. Dat is natuurlijk geweldig! Ook is dit een goede tijd om te reflecteren. Wat ging er goed en wat kan er beter? Deze lockdown is tijdelijk en zal hoe dan ook voorbijgaan. Er zullen betere tijden aanbreken. We zullen dan onze vrijheid des te meer kunnen waarderen.

Ik wens je een fijne kersttijd en jaarwisseling toe en tot volgend jaar!

Gezonde groet,

Juglen Zwaan

 

 

Uit dezelfde categorie

Derdehands rook ook schadelijk

Al lang is bekend dat meeroken of ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is, zeker voor kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat ook ‘derdehands rook’ kankerverwekkende stoffen bevat.1,2 Het gaat om de giftige bijproducten van tabak die achterblijven op onder meer...

Het laatste nieuws

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...