02-10-2020

NSAID’s negatieve impact op darmgezondheid

NSAID’s, zoals naproxen en diclofenac, worden ingezet bij pijn, ontsteking en koorts. Gebruik kan gepaard gaan met bijwerkingen in het maagdarmkanaal en cardiovasculaire verstoringen. Steeds meer onderzoek wijst uit dat de medicijnen ook de samenstelling van de darmbacteriën negatief beïnvloeden én een lekkende darm veroorzaken.

Niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s), zoals aspirine, naproxen, diclofenac en celecoxib, behoren tot de meest gebruikte medicijnen in Nederland, zeker onder ouderen. De middelen worden onder andere ingezet bij artrose, nek- en rugklachten, menstruatiepijn, hoofdpijn en koorts. Gebruik is echter niet zonder risico. Bijwerkingen zijn onder andere bloedingen in het maagdarmkanaal en ernstige cardiovasculaire verstoringen zoals een hoge bloeddruk, hartkloppingen en hartfalen. Minder bekend is dat NSAID’s de samenstelling van de darmflora negatief kunnen beïnvloeden en dat de veroorzaakte onbalans bijdraagt aan bijwerkingen in het maagdarmkanaal.

Onbalans in de darmmicrobiota

Onderzoek laat zien dat de verschillende NSAID’s verschillende typerende veranderingen in de darmflora veroorzaken. De onbalans in de darmflora treedt op na zowel kort- als langdurig gebruik van de medicijnen. Veel van de veranderingen leiden tot een overgroei aan ongunstige bacteriën. Tegelijkertijd maken NSAID’s de darm extra doorlaatbaar. Hierdoor lekken de ongunstige bacteriën door de darmwand en kunnen zo een ontsteking veroorzaken.

Wetenschappers bekijken nu hoe dit voorkomen kan worden, zodat bijwerkingen in het maagdarmkanaal door NSAID-gebruik mogelijk afnemen. Gebruik van probiotica ligt daarbij voor de hand. In verschillende dierstudies en klinische studies zijn de positieve effecten van probiotica op darmontstekingen door NSAID-gebruik aangetoond. Bijvoorbeeld het gebruik van lactobacillen of een combinatie van verschillende probiotische stammen bij mensen die een lage dosering aspirine gebruikten, verminderde het aantal darmontstekingen. De wetenschappers geven aan dat gelijktijdige inname van probiotica bij kort- en langdurig gebruik van een NSAID zinvol kan zijn om bijwerkingen te verminderen.

Bron: Front Pharmacol. 2020; 11: 1153

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws