30-10-2017

Noten kunnen terugkeer kanker voorkomen

Noten zouden bij iedereen die kanker heeft gehad op het menu moeten staan. Noten – met name de soorten die aan bomen groeien, zoals hazelnoten, kastanjes en walnoten – verminderen de kans dat kanker terugkomt.

Dikkedarmkanker

Mensen met dikkedarmkanker stadium III die wekelijks 60 gram noten of meer aten, hadden 42 procent minder kans dat de kanker terugkeerde. De kans om aan kanker te overlijden daalde door de noten met 57 procent. Onderzoekers van het Amerikaanse Dana Farber Kankerinstituut keken naar de overlevingskansen en de voeding van 826 patiënten die waren behandeld voor dikkedarmkanker.

De gemiddelde overleving na drie jaar van deze soort kanker is ongeveer 70 procent, maar dit verbeterde aanzienlijk bij patiënten die regelmatig noten aten.

Niet bij pinda’s

Dit voordeel werd niet gezien bij degenen die pinda’s aten. Pinda’s worden in de VS het meest gegeten, ook door de consumptie van pindakaas. Alleen boomnoten hadden het beschermende effect, mogelijk ook omdat een pinda feitelijk een peulvrucht is, vermoeden de onderzoekers. Maar ze geven ook toe dat ze niet weten hoe het komt dat noten bijdragen aan de overlevingskans.

Noten helpen tegen allerlei gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, diabetes type 2 en insulineresistentie (een verminderde gevoeligheid voor insuline). Ze verlagen bovendien sowieso de kans dat u kanker krijgt. En nu blijkt dus dat ze ook de kans verlagen dat kanker terugkomt.

Bron: Proceedings of the American Society of Clinical Oncology, Chicago, 18 mei 2017
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws