05-02-2021

Nieuwe symptomen die kunnen wijzen op besmetting Covid-19

Een gezwollen of vlekkerige tong kan een eerste indicatie zijn van een Covid-19-besmetting, ontdekte Spaanse wetenschappers. De zogenaamde ‘Covid-tong’’.

Wetenschappers van het Universitair La Paz-ziekenhuis kwamen tot die conclusie na een studie onder 666 patiënten besmet met Covid-19 in Madrid. De patiënten lagen allemaal in een veldhospitaal opgezet tijdens de eerste golf van de pandemie. De studie voerden ze reeds in april vorig jaar uit, maar hij verscheen recent in het British Journal of Dermatology.

Eén op de vier patiënten vertelde dat hij of zij veranderingen aan de tong had opgemerkt. Het ging om zwelling, een branderig gevoel en het verschijnen van vlekken. Zoals bekend, gaat dit in veel gevallen gepaard met smaakverlies.

Naast de zogenaamde ‘Covid-tong’ maakte 40 procent van de patiënten melding van een branderig gevoel en roodheid op de handpalmen en de voetzolen. In sommige gevallen werd dat gevolgd door het verschijnen van kleine vlekjes en afschilfering.

Het is nog niet duidelijk of deze symptomen wijdverspreid zijn. Aangezien de patiënten die in de studie waren opgenomen matige gevallen van infectie hadden, weten de onderzoekers niet zeker of deze symptomen ook mensen met ernstig coronavirus of mensen met mildere gevallen kunnen treffen.

Uit deze studie kwamen meer gevallen van huidgerelateerde symptomen dan in eerdere studies; er kunnen dus andere factoren bij betrokken zijn. Het is net duidelijk hoe vaak het coronavirus huiduitslag en andere dermatologische symptomen veroorzaakt. De wetenschappers zijn er ook nog niet over uit wanneer dit soort ziekteverschijnselen opduiken. Het is dus nog niet met zekerheid te zeggen of ze kunnen helpen bij het voorspellen van ernstige of langdurige gevallen van Covid-19.

De belangrijkste symptomen die kunnen wijzen op het coronavirus blijven hoge koorts, spierpijn, hoofdpijn, kortademigheid, hoesten en keelpijn.

Bron: Br J Dermatol. 2020 Sep 24

Uit dezelfde categorie

De mei editie is er!

De nieuwste Medisch Dossier is er. Hier een kleine greep uit deze nieuwste editie. Je kunt hem thuis ontvangen met een proefabonnement.   [su_button url="https://www.medischdossier.org/product/proefabonnement-3-nummers-voor-e1500/" target="blank"...

Het laatste nieuws

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...