07-06-2016

Nieuwe boosdoener ziekte van Lyme

Wetenschappers hebben een nieuwe veroorzaker van de ziekte van Lyme ontdekt. Er is een nieuwe bacteriële soort geïdentificeerd, die in drie Amerikaanse staten al enkele mensen heeft besmet.
De nieuwe soort, genaamd Borrelia mayonii, wordt overgebracht via een beet van de hertenteek: de teek die in Amerika bekend staat om het overbrengen van de ziekte van Lyme. De bacterie veroorzaakt de gebruikelijke symptomen van de ziekte van Lyme, maar iemand met deze nieuwe infectie kan bovendien last hebben van misselijkheid en braken, uitslag die zich over de huid verspreid – in plaats van de ringvormige huiduitslag die zo kenmerkend is – en een hogere concentratie bacteriën in het bloed.
De nieuwe soort is ontdekt in Minnesota, North Dakota en Wisconsin, naar aanleiding van een aantal ongebruikelijke testuitslagen tussen 2012 en 2014, aldus onderzoekers van de Mayokliniek en de CDC (de Centers for Disease Control and Prevention: het Amerikaanse RIVM). De onderzoekers denken dat de nieuwe bacteriële soort pas onlangs opgedoken is.
Tot nog toe gingen onderzoekers ervan uit dat de ziekte van Lyme veroorzaakt wordt door één bacterie, namelijk de Borrelia burgdorferi.
De nieuwe bacterie is volgens de onderzoekers op te sporen met de gangbare testen voor lyme. Ook bij een bloeduitstrijkje zou de bacterie te zien moeten zijn, zeggen de onderzoekers. Beide varianten kunnen succesvol worden behandeld met een antibioticakuur, als de bacterie tenminste vroeg genoeg wordt opgespoord.
Bron: Lancet Infectious Diseases, 2016; doi: 10.1016/S1473-3099(15)00464-8

 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws