De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een nieuw rapport uitgebracht over de stijgende percentages van mensen met overgewicht en obesitas in heel Europa.
In 2015 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich voorgenomen om de stijging van obesitascijfers een halt toe te roepen als onderdeel van een programma om tegen het jaar 2025 het dodental van niet-overdraagbare ziekten in te dammen. Volgens het WHO Regional Obesity Report 2022 ligt echter geen van de 53 landen in de Europese regio momenteel op schema om dat doel te bereiken.
Uit het rapport blijkt dat 59 procent van de volwassenen in Europa overgewicht of obesitas heeft. Onder kinderen kwalificeert 29 procent van de jongens en 27 procent van de meisjes zich als obesitas. Het probleem is volgens de WHO verergerd tijdens de coronapandemie.
De WHO schat dat overgewicht en obesitas verantwoordelijk zijn voor jaarlijks meer dan 13 procent van de sterfgevallen – 1,2 miljoen – in Europa.
De organisatie stelt nu voor om maatschappelijke factoren aan te pakken die gezonde voeding ondermijnen, omdat dit minder druk legt op individuen om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen en ook te behouden.
In een persbericht waarin het rapport wordt aangekondigd, stelt de WHO: ‘Het nieuwe WHO-rapport schetst hoe beleidsinterventies op het niveau van de totale bevolking en gericht op milieu- en commerciële determinanten van slechte voeding waarschijnlijk het meest effectief zijn in het omkeren van de obesitas-epidemie, het aanpakken van voedingsongelijkheid en het bereiken van ecologisch duurzame voedselsystemen.’
Volgens de WHO dienen we hiertoe omgevingen te creëren die investeringen en innovatie in gezondheid bevorderen en sterke en veerkrachtige gezondheidssystemen te ontwikkelen om daarmee het verloop van obesitas in Europa te veranderen.
De maatregelen die de WHO voorstelt, zijn:
- fiscale interventies (zoals belasting op met suiker gezoete dranken of subsidies voor gezonde voedingsmiddelen)
- beperkingen op de verkoop van ongezond voedsel aan kinderen
- verbetering van de toegang tot de eerstelijnsgezondheidszorg voor obesitas en overgewicht
- inspanningen om voedingspatronen en lichaamsbeweging gedurende de levensloop te verbeteren (inclusief zwangerschapszorg, promotie van borstvoeding, interventies op scholen en interventies om omgevingen te creëren die de toegankelijkheid en betaalbaarheid van gezond voedsel en mogelijkheden voor lichaamsbeweging verbeteren)
De WHO benadrukt dat binnen Europa politieke betrokkenheid op hoog niveau cruciaal is, wil de aanpak succesvol zijn.
Bron: WHO