26-03-2013

Nieuw onderzoek naar effect frisdrank

Voor mensen met artrose is het beter geen suikerhoudende frisdrank te drinken: het verergert de kwaal en bespoedigt de voortgang van de ziekte. De onderzoekers, die bij 2149 patiënten met artrose keken naar leefstijl en voedingspatroon, ontdekten dat vooral de kniegewrichten te lijden hebben: het kraakbeen van de gewrichten wordt afgebroken.

Zelfs bij maar één glas frisdrank per dag versnelt het ziekteproces en verergeren de symptomen, ook bij mannen zonder overgewicht.
Onderzoekers van Brigham and Women’s Hospital en Tufts Medical Center in Boston, en van Brown University in Rhode Island melden dat de symptomen verergeren naarmate de patiënten meer drankjes consumeren.

Bij vrouwen stijgt volgens een ander onderzoek bovendien het risico op een beroerte met 83 procent, wanneer ze dagelijks een enkel blikje suikerhoudende frisdrank drinken.

De dranken, waaronder met suiker gezoete koolzuurhoudende dranken en sappen, blijken in dit opzicht voor vrouwen veel meer gevaar op te leveren dan voor mannen. Een uitzondering vormen koolzuurhoudende dieetdrankjes en fruitsappen die voor 100 procent uit vruchtensap bestaan. Bij mannen stijgt het risico op een beroerte maar zeer licht, zelfs als ze iedere dag een glas frisdrank nemen.

Het kan lang duren voordat het effect optreedt. Onderzoekers van de Osaka-universiteit in Japan ontdekten dit bij een achttien jaar durend onderzoek naar leefstijl en voedingspatroon van ongeveer veertigduizend mannen en vrouwen.

Rond tweeduizend proefpersonen kregen in de looptijd van het onderzoek een beroerte. De onderzoekers stelden vast dat bij vrouwen de oorzaak van de beroertes gezocht moest worden in het gebruik van frisdrank. Vergeleken met vrouwen die nooit frisdrank dronken, nam het risico op een bloeding in de hersenen bij vrouwen die slechts één glas frisdrank per dag gebruikten toe met 83 procent.

Bronnen: American College of Rheumatology Annual Meeting, Washington, DC, 7 november 2012; Am J Clin Nutr, 2012; 96: 1390-1397, doi: 10.3945/ajcn.112.037903
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws