17-03-2015

Niet zout maar suiker verhoogt de bloeddruk

Het lijkt erop dat de geneeskunde de verkeerde voedingsstof heeft aangewezen als veroorzaker van hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Jarenlang is ons verteld dat zout de schuldige is. Maar nu blijkt dat suikers in bewerkte voedingsmiddelen – met name fructose-glucosestroop (HFCS) – wel eens de grote boosdoener konden zijn.
De theorie dat zout een hoge bloeddruk veroorzaakt, is nooit aangetoond en heeft misschien wel meer kwaad dan goed gedaan. Voor een optimale gezondheid hebben we namelijk dagelijks 3 tot 6 gram zout nodig. Als we minder binnenkrijgen, kan dat slecht voor ons zijn, denken onderzoekers van het St. Luke’s Mid America Heart Institute in Kansas.
In de meeste bewerkte voedingsmiddelen zitten zowel zout als suikers. De suikers vormen echter het probleem. HFCS wordt door de onderzoekers met name genoemd omdat het in de Verenigde Staten de meest gebruikte zoetstof is in bewerkte producten − vooral in frisdranken en vruchtendranken. Gezoete dranken zijn wereldwijd verantwoordelijk voor zo’n 180.000 doden per jaar.
Mensen die veel HFCS binnenkrijgen, hebben drie keer zoveel kans op hart- en vaatziekten dan degenen bij wie het minder dan 10 procent van hun dagelijkse calorieën uitmaakt.
De hoeveelheid voedingssuiker die een Amerikaan per jaar consumeert, wordt geschat op 35 tot 69 kilo per jaar, wat gelijkstaat aan 24 tot 47 theelepels suiker per dag.
Bron: Open Heart, 2014; 1(1): e000167

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws