02-12-2018

Nederlandse biertjes met onkruidverdelger

Naar aanleiding van een Duits onderzoek heeft Juglen Zwaan ruim dertig Nederlandse biertjes getest op de aanwezigheid van de onkruidverdelger glyfosaat. We zetten een aantal bieren op een rij.

In negentien bieren werden resten van het middel gevonden, waaronder ook enkele biologische biertjes. De top drie glyfosaatbieren zijn in ieder geval Budweiser budvar, Swinckels en Bavaria. Elf bieren bevatten geen of minder dan de meetbare hoeveelheid glyfosaat. Het minste werd gemeten in respectievelijk Texels Skuumkoppe, Gulpener UR Bio en Brouwers alcoholvrij.

Laboratoriumtest

In 2016 testte een Duits milieu-instituut in München veertien populaire biertjes op de omstreden stof. De waarden die werden gemeten hingen tussen 0,46 en 29,74 microgram per liter. Het drinkwater in Nederland mag wettelijk 0,10 microgram bevatten. AHealthylife.nl vond dit verontrustend. Oprichter van het platform, Juglen Zwaan, bracht de bieren naar het laboratorium om het uit te zoeken. ‘Niet alle wetenschappers zijn namelijk overtuigd dat het een veilige stof is.’

Volgens Zwaan zit glyfosaat in ons bier doordat Europese boeren dit op grote schaal gebruiken om granen makkelijker te kunnen oogsten. ‘Vlak voor de oogst spuiten ze hun hele veld onder, zodat het graan gelijkmatig verdort en de oogst daardoor sneller verloopt.’ Ook bij de teelt van hop wordt het middel gebruikt. Daarnaast zit het in ons oppervlaktewater, waardoor het in kraanwater terecht kan komen. Als fabrikanten kraanwater gebruiken in plaats van bronwater kan het bier ook daardoor residuen bevatten.

Bron: AHealthylife.nl

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws