03-04-2016

MS-patiënt gebaat bij vitamine D

Mensen die lijden aan multiple sclerose (MS) kunnen hun symptomen onder controle houden door hoge doses vitamine D3 te nemen, blijkt uit nieuw onderzoek.
Bij degenen die de hoogste dosering kregen, nam het percentage T-cellen het meeste af. T-cellen zijn de afweercellen die verantwoordelijk worden gehouden voor de meeste MS-symptomen.
In een proef onder 40 MS-patiënten kreeg een deel een halfjaar lang 260 microgram vitamine D3 per dag. Hun symptomen werden vergeleken met degenen die slechts 20 microgram kregen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor gezonde personen die het Nederlandse Voedingscentrum hanteert, is slechts 10 microgram.
Onderzoekers van het Multiple Sclerose Centrum van de Johns Hopkins Universiteit ontdekten dat de patiënten die de hoge dosering kregen, ook beter in staat waren hun hyperactieve immuunrespons binnen de perken te houden.
Beide doseringen werden goed verdragen en eventuele bijwerkingen waren minimaal.
Het was al bekend dat mensen met een tekort aan vitamine D3 meer kans hebben MS te ontwikkelen. En als ze de ziekte eenmaal hebben, zijn hun beperkingen en symptomen vaak erger als ze te weinig vitamine D3 hebben.
Bron: Neurology, 2015; doi:10.1212/WNL.00000000000002316

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws