26-01-2010

Molecuul in rode wijn stopt diabetes

Een molecuul uit het velletje van druiven, dat ook in rode wijn zit, kan wellicht diabetes verhelpen doordat het de insuline verlaagt bij diabetici, zelfs wanneer die veel vet eten. Het gaat om het fytochemische stofje resveratrol, dat al na vijf weken het insulinegehalte blijkt te verlagen bij laboratoriummuizen, ook zonder verandering van dieet of lichaamsgewicht.
De onderzoekers waarschuwen echter alle diabetici, niet meteen naar de fles rode wijn te grijpen. Tot nu toe is bij alle onderzoeken namelijk gebruikgemaakt van rechtstreekse injectie van resveratrol in de hersenen van de muizen. Dat is noodzakelijk omdat het molecuul anders maar mondjesmaat de bloed/hersenbarrière passeert. De hoeveelheid rode wijn die iemand volgens de onderzoekers zou moeten consumeren om hetzelfde resultaat te bereiken, zou ongetwijfeld zeer schadelijk zijn voor de gezondheid.
 

BRON: Endocrinology, 2009; doi: 10.120/ en.2009-0528
 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws