02-12-2021

Mogelijk verband tussen psychedelica en een verbeterde hartgezondheid

Paddo’s worden beschouwd als een ‘doorbraaktherapie’ in de behandeling van depressie, LSD is in onderzoek naar voren gekomen als een mogelijke manier om pijn te verminderen en MDMA-ondersteunde therapie wordt ingezet in de behandeling van PTSS.

En dat is nog niet alles. Begin 2021 bleek uit een analyse van de National Survey on Drug Use and Health van de Verenigde Staten dat degenen die minstens één keer in hun leven een psychedelisch middel hebben geprobeerd, een hogere kans hebben op een algehele goede gezondheid en een lagere kans op overgewicht. Bovendien hadden de respondenten uit dit onderzoek in 2020 een lagere kans op een hartaandoening, zoals hoge bloeddruk.

Deze uitkomsten zetten onderzoekers ertoe aan om verder te graven en zij ontdekten dat klassieke psychedelica, zoals DMT, ayahuasca, LSD, mescaline, peyote of psilocybine, een positieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van het hart. Mensen die minstens één keer in hun leven psychedelica hadden geprobeerd, hebben een lagere kans op hartaandoeningen en lagere kansen op diabetes. Dit resultaat bleef staan, ook toen onderzoekers controleerden op leeftijd, geslacht, burgerlijke staat, ras, gezinsinkomen, opleidingsniveau en drugsgebruik.

Toch staan de resultaten niet onomstotelijk vast, want ook depressie, angst en andere psychische problemen zijn nauw verbonden met de cardiovasculaire gezondheid en het kan zijn dat psychedelica een indirecte invloed hebben op de fysieke gezondheid doordat de geestelijke gezondheid verbetert.

Voorlopig blijven de potentiële langetermijneffecten van psychedelica op de cardiovasculaire gezondheid dus voor een groot deel een mysterie, maar er is volgens de onderzoekers wel degelijk aanleiding om verder te graven.

Bron: Scientific Reports. 2021;11:14427

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.