12-12-2018

Mogelijk verband sojaflesvoeding en menstruatiepijnen

Vrouwen die als baby flesvoeding hebben gekregen waarin soja is verwerkt, kampen als volwassenen vaak met zware menstruatiepijnen. Dit is de uitkomst van een studie onder 1.553 Afro-Amerikaanse vrouwen in de leeftijd van 23 tot 35 jaar.

Ongeveer 13 procent van de deelnemende vrouwen vertelde als baby gevoed te zijn met sojadranken. Deze vrouwen hadden aanzienlijk meer kans om heftige menstruatiepijnen te krijgen dan vrouwen die geen sojaflesvoeding kregen, met name in de eerste vijf jaren nadat hun menstruatie startte. Waarom dit zo is, is nog niet bekend. Waarschijnlijk heeft het te maken met de fyto-oestrogenen in soja. Uit studies onder dieren blijkt namelijk dat deze fyto-oestrogenen invloed hebben op het functioneren van de baarmoeder.

Oorzaak en gevolg

Dit was louter een observerende studie zonder data over oorzaak en gevolg, aldus Kristen Upson onderzoeker aan de National Institutes of Health. Zij meent wel dat dit onderzoek in elk geval laat zien dat het onderzoek naar menstruatiepijnen breder opgepakt moet worden en dat zelfs de gebeurtenissen uit de eerste jaren van een vrouwenleven een rol kunnen spelen.

Bron: Hum Reprod. 2018 Nov 9.

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws