14-07-2008

Mobiele telefoongebruik kan leiden tot kanker

Wie veel gebruikmaakt van de mobiele telefoon, kan daardoor een verhoogd risico van kanker krijgen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Mensen die een aantal uren per dag een mobiele telefoon gebruiken, krijgen anderhalf keer zo vaak een speekselkliertumor.
Deze nieuwe bevindingen gaan lijnrecht in tegen vele andere onderzoeken waarin geen enkel verband gevonden werd tussen gebruik van mobiele telefoons en kanker. De wetenschappers van de universiteit van Tel Aviv, die het recentste onderzoek uitvoerden, denken dat dit komt doordat in de andere onderzoeken vaak alleen gekeken is naar tekenen van een verband met hersentumoren en niet specifiek naar mensen die de mobiele telefoon al lange tijd gebruiken.
Onderzoeksleider dr. Siegal Sadetzki zegt dat Israël een ideaal land is om dit te onderzoeken, omdat er in dit land meer gebruik wordt gemaakt van de mobiele telefoon dan in bijna alle andere landen ter wereld. Daardoor was het voor de onderzoekers gemakkelijker de gevolgen van cumulatief gebruik te onderzoeken3.
3Am J Epidemiol, 2008; 167: 457-467

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws