14-05-2019

Mobiele netwerken veroorzaken kanker

Radiofrequente straling van mobiele netwerken kan kanker veroorzaken. Dat is de conclusie van een uitgebreide studie die 30 miljoen dollar (26 miljoen euro) heeft gekost. Er is ‘duidelijk bewijs’ dat blootstelling aan straling van met name 2G- en 3G-netwerken kankerverwekkend is.

De onderzoekers van het Amerikaanse National Toxicology Program hebben niet gekeken naar het risico op kanker door nieuwere technologieën, zoals 4G, 5G of wifi. Daardoor weten ze niet zeker of die netwerken dezelfde risico’s met zich meebrengen.

Hoewel de straling beslist carcinogeen is, moeten mensen misschien wel aan zeer hoge niveaus worden blootgesteld voordat ze kanker krijgen, aldus de onderzoekers.

Ze stelden laboratoriumratten en -muizen bloot aan niveaus die tot vier keer hoger waren dan de toegestane veiligheidsniveaus, en ook hoger dan die waarmee mensen normaal gesproken te maken hebben. De dieren werden steeds 10 minuten lang aan straling blootgesteld, afgewisseld met 10 minuten zonder straling, in totaal ongeveer negen uur per dag. Dat gebeurde twee jaar lang en in die periode ontwikkelden sommige ratten harttumoren, terwijl andere hersenkanker of bijnierkanker kregen.

De onderzoekers zeggen dat de dieren verschillende typen kanker ontwikkelden omdat hun hele lichaam werd blootgesteld aan de straling. Maar bij mensen zouden de tumoren hoogstwaarschijnlijk in de hersenen ontstaan, omdat wij onze mobiele telefoon vlak bij ons oor houden.

Het onderzoek duurde tien jaar. De onderzoekers zeggen dat het veel beter gecontroleerd en betrouwbaarder is dan eerdere studies, want die maakten vooral gebruik van vragenlijsten om de mate van blootstelling aan straling te beoordelen.

Bron: NIH/National Institute of Environmental Health Sciences, 1 november 2018
 

Uit dezelfde categorie

Lablek Wuhan nóg waarschijnlijker

Trouwe lezers van Medisch Dossier weten dat er veel aanwijzingen zijn dat de oorsprong van de coronapandemie is te vinden in het lab in Wuhan (China). Maar dat de ‘lablek-hypothese’ vanaf het begin fanatiek is weggedrukt door belanghebbenden. In een eerdere editie...

Het laatste nieuws