19-03-2019

Minder luchtverontreiniging ‘beste medicijn tegen kanker’

Als we de lucht die we inademen schoner maken – vooral in vervuilde regio’s in India en China – kan dat meer invloed hebben op onze gezondheid en levensduur dan wanneer we een medicijn tegen borst- en longkanker ontdekken.

Een slechte luchtkwaliteit kost ons een jaar van ons leven, maar dat is een wereldwijd gemiddelde. Ze verkort de levens van mensen in vervuilde gebieden in Azië veel drastischer dan in Noord-Amerika of Europa, waar strengere normen gelden.

In werkelijkheid is luchtvervuiling jaarlijks verantwoordelijk voor ongeveer 90.000 vroegtijdige sterfgevallen in de VS en 1,1 miljoen doden in India.
Onderzoekers van de Universiteit van Texas hebben in 185 landen de luchtverontreiniging gemeten, in het bijzonder fijnstof (PM) kleiner dan 2,5 micrometer.

PM2,5-vervuiling komt van elektriciteitscentrales, auto’s en vrachtwagens, branden en de uitstoot van landbouw en industrie. Het is bekend dat dit het risico op hartaanvallen, beroertes, luchtwegaandoeningen en kanker verhoogt.

De lucht schoner maken, is een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen om onze gezondheid te verbeteren, zeggen de onderzoekers. ‘Dat verhoogt onze overlevingskans veel meer dan wanneer we behandelingen vinden voor long- en borstkanker en die bij elkaar optellen,’ zegt onderzoeker Joshua Apte.

Bron: Environ Sci Technol Lett, 2018; 5: 546-51
 

Uit dezelfde categorie

Derdehands rook ook schadelijk

Al lang is bekend dat meeroken of ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is, zeker voor kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat ook ‘derdehands rook’ kankerverwekkende stoffen bevat.1,2 Het gaat om de giftige bijproducten van tabak die achterblijven op onder meer...

Het laatste nieuws

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Lekker en ook gezond: Aardappel-bloemkool curry

Dit recept voor een lekkere aardappel-bloedkool curry bevat hoofdzakelijk basische voedingsmiddelen. De aanvulling met ontstekingsremmende kruiden, zoals kurkuma, en goede vetten uit kokosmelk ondersteunen gewrichten en darmen.  Ingrediënten: 1 bloemkool, in roosjes...

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...