14-01-2020

Meer dan 11.000 doden in Britse ziekenhuizen door medische blunders

Door medische blunders overlijden ten minste 11.000 mensen per jaar in Britse ziekenhuizen – en het aantal kan nog hoger zijn door het verdoezelen van andere sterfgevallen. Functionarissen beamen dat het een conservatieve schatting is. Het aantal ziekenhuisdoden gaat niet naar beneden omdat artsen vaak de gelederen sluiten en hun fouten niet toegeven – en daardoor worden er vaak geen verbeteringen doorgevoerd. Maar leidinggevenden binnen de NHS (Britse nationale gezondheidsinstantie) willen de trend gaan omkeren door invoering van nieuwe maatregelen die alle ziekenhuismedewerkers ertoe moeten aanzetten risico’s en fouten te signaleren, voordat er doden vallen. Zij hopen met dit initiatief binnen vijf jaar 1000 doden per jaar te voorkomen.

Initiatief

Volgens dit nieuwe initiatief wordt in elk ziekenhuis een speciale medewerker aan de staf toegevoegd tot wie artsen en verpleegkundigen zich kunnen richten als ze een fout menen te hebben ontdekt die schade kan toebrengen aan de patiënt of medewerkers. Daarnaast zullen de ziekenhuismedewerkers worden getraind in het herkennen van veiligheidsincidenten en de verslaglegging daarvan. Met dit nieuwe plan wil dr. Aidan Fowler, de NHS-directeur patiëntveiligheid, een meer ‘correcte’ cultuur invoeren waarbij niet wordt overgegaan tot vingerwijzen en het sluiten van de gelederen als er fouten worden gemaakt. De verwachte daling in ziekenhuisdoden zal vooral het resultaat zijn van beter voorschrijfbeleid en afname van valincidenten, zo zegt dr. Fowler. Er zullen ook verbeteringen worden doorgevoerd op de kraamafdeling. Hij voegt toe dat sterfgevallen door opzettelijke wandaden maar zeer weinig voorkomen – het gaat vaker om gewone vergissingen of fouten in systemen, zoals bij het voorschrijven van medicijnen.

Daily Telegraph, July 2, 2019

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws