29-06-2009

Meditatie helpt bij slapeloosheid en slaapproblemen

Als u niet kunt slapen, probeer dan meditatie en diepe ontspanningstechnieken. Uit onderzoek blijkt dat deze kunnen helpen bij slapeloosheid en andere slaapproblemen. Wel is er iets bijzonders aan deze aanpak. Je zou verwachten dat we vlak voor het slapengaan moeten gaan mediteren, maar de onderzoekers ontdekten dat het veel beter werkt wanneer we overdag mediteren, uren voor het slapengaan.
Het onderzoeksteam van het Northwestern Memorial Hospital in Evanston in de VS ontdekten dat slapelozen voortdurend ‘hyperalert’ zijn. Door te mediteren kunnen ze die cyclus doorbreken. Elf chronisch slapelozen probeerden twee maanden lang Kriya Yoga, een vorm van meditatie waarbij de mate van alertheid wordt verminderd. Daarna werd de yoga vervangen door een voorlichtingscursus over gezondheid, inclusief beter eten, bewegen, afslanken en stresshantering. Maar volgens de onderzoekers was de meditatie veel effectiever.
 

BRON: 23rd Annual Meeting of the Associated Professional Sleep Societies, 8 juni 2009
 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws