08-09-2021

Medische tijdschriften waarschuwen voor gevolgen klimaatverandering

Niet alleen dieren, planten en bomen krijgen te maken met klimaatverandering.
In een open brief waarschuwen hoofdredacteuren van 200 gerenommeerde medische tijdschriften wereldwijd voor het effect van klimaatverandering op onze gezondheid.

In de brief¹ roepen zij wereldleiders op om dringend actie te ondernemen om onze volksgezondheid te beschermen tegen de negatieve effecten van de globale opwarming van de aarde. ‘Wij, de uitgevers van medische tijdschriften, roepen overheden en andere leiders op om in actie te komen en van 2021 het jaar te maken waarin de wereld eindelijk van koers verandert – onze gezondheid hangt ervan af’, schrijven zij.

In de brief benoemen zij het voortdurend falen van de wereldleiders om de temperatuurstijging onder de 1,5 graden Celsius te houden. In mei dit jaar publiceerde het RIVM cijfers² waaruit blijkt dat 31 procent van de sterfgevallen overlijdt aan de gevolgen van klimaatverandering. Dit komt neer op 250 sterfgevallen per jaar.

Volgens de hoofdredacteuren is er genoeg bewijs dat de volksgezondheid bedreigd wordt door de temperatuurstijging. Deze stijging is verantwoordelijk voor een toename van uitdrogingsverschijnselen, huidaandoeningen, tropische infecties, mentale gezondheidsproblemen, zwangerschapscomplicaties, allergieën, cardiovasculaire problemen, longaandoeningen en sterfte.

De brief verschijnt in aanloop naar de algemene vergadering van de Verenigde Naties eind september en de COP26, de klimaattop in Glasgow in november en verscheen in onder andere The Lancet, het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde, British Medical Journal en The National Journal of India.

Bronnen:
1BMJ, 2021; 374: n1734
2RIVM, 2021

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws