12-06-2020

Medicijn tegen blaaspijnsyndroom veroorzaakt oogletsel

Het enige medicijn ter wereld tegen het blaaspijnsyndroom (interstitiële cystitis) veroorzaakt ernstige oogproblemen, die zelfs tot blindheid kunnen leiden bij 25 procent van de mensen die het langdurig innemen.

Het medicijn Elmiron (pentosanpolysulfaatnatrium) kan het netvlies beschadigen, wat leidt tot problemen met het gezichtsvermogen die permanent kunnen worden als het middel vele jaren lang en in hoge doseringen wordt ingenomen. De schade blijkt onomkeerbaar te zijn als het medicijn vijftien jaar of langer wordt gebruikt. 

Tot een kwart van de mensen die Elmiron slikken kan oogproblemen krijgen. Dit is een verbijsterende ontdekking voor een medicijn dat al decennialang aan honderdduizenden mensen wordt voorgeschreven, aldus onderzoekers van het Amerikaanse gezondheidszorgconsortium Kaiser Permanente in Noord-Californië.  De schade aan het netvlies kan worden teruggedraaid als het medicijn Elmiron kortdurend is gebruikt en als snel wordt onderkend dat de problemen met het zicht te wijten zijn aan het medicijn. In vele gevallen denken artsen echter dat de patiënt leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie krijgt en staan zij er niet bij stil dat het door het medicijn kan komen, aldus de onderzoekers.  

Oogartsen van Kaiser Permanente werden op het probleem gewezen door artsen van de Emory Eye Center in Atlanta, die meldden dat zes patiënten die Elmiron slikten ongewone veranderingen vertoonden in hun macula, het centrale deel van het netvlies. De onderzoekers spoorden vervolgens 140 patiënten op die in 15 jaar ongeveer 5.000 pillen hadden geslikt – neerkomend op één per dag – en 91 van hen gaven toestemming om hun ogen te laten controleren. Van deze 91 mensen hadden er 22 beschadigde netvliezen en de mate van schade hing samen met de dosis en duur van de inname van Elmiron.  

Hoofdonderzoeker Robin Vora adviseert alle Elmiron-gebruikers om hun ogen te laten nakijken, zelfs als ze geen last hebben van zichtverlies. Zolang zij het medicijn gebruiken zouden zij jaarlijks een controle moeten krijgen en zouden ze moeten overwegen te stoppen als het zicht slechter begint te worden. 

In de VS is Elmiron het enige medicijn dat door de nationale voedsel- en medicijnwaakhond FDA is goedgekeurd voor de behandeling van blaaspijnsyndroom, een aandoening die alleen al in de VS ongeveer een miljoen mensen treft. 

American Academy of Ophthalmology 123rd annual meeting, Oct 12, 2019

 

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws