10-12-2017

Medicatiefouten

Geneesmiddelen zijn uit zichzelf gevaarlijk genoeg, maar bij verkeerd gebruik kunnen ze fataal zijn. Dit is een veelvoorkomend probleem: in de Verenigde Staten maakt om de 21 seconden iemand een ernstige medicatiefout, wat goed is voor 10,5 miljoen fouten per jaar.

US National Poison Database System

Deze fouten worden thuis gemaakt, maar een derde van deze mensen belanden in het ziekenhuis en sommigen overleven het niet, zo blijkt uit onderzoek op basis van dossiers uit het US National Poison Database System, een landelijk registratiesysteem.

Het aantal ernstige medicatiefouten verdubbelde tussen 2000 en 2012 en geneesmiddelenfabrikanten zijn hier deels verantwoordelijk voor, omdat ze onduidelijke verpakkingen en labels maken, beweren de onderzoekers.

Verkeerde medicatie

De meest voorkomende fouten zijn het innemen van de verkeerde medicatie, een verkeerd gebruik of het twee keer achter elkaar innemen van de medicijnen. Kinderen worden ook vaak het slachtoffer als ze de medicijnen van hun ouders gebruiken.

De geneesmiddelen die het vaakst leiden tot een ernstige reactie waren geneesmiddelen tegen hartziekten en pijnstillers. Zij zijn goed voor meer dan twee derde van de sterfgevallen.

Betere productverpakkingen

‘Bij het verminderen van medicatiefouten is een rol weggelegd voor geneesmiddelenfabrikanten en apothekers. Er is ruimte voor verbetering van productverpakkingen en labels. Doseringsinstructies zouden duidelijker moeten zijn, in het bijzonder voor patiënten en verzorgers met een beperkte geletterdheid of gecijferdheid,’ aldus onderzoeker Henry Spiller van de Ohio State University College of Medicine.

Bron: Clinical Toxicoligy

Uit dezelfde categorie

Opioïden bij rug- en nekklachten?

Overweeg je om sterke pijnstillers te gaan gebruiken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik hiervan bij acute rug- of nekpijn niet of nauwelijks helpt. Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben in het zogeheten OPAL-onderzoek (Opiaten voor...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Probiotica blokkeren MRSA-bacterie

Probiotica kunnen antibioticaresistente superbacteriën in de darm bestrijden. De probiotica deden een succesvolle aanval op een kolonie MRSA-bacteriën (methicilline-resistente Staphylococcus aureus), superbacteriën die ernstige huid-,bot-, long- en bloedinfecties...

Overoptimistische beoordeling medicijnen

Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Zurich bekeken de effectiviteit van medicijnen. Hierbij ging het om goedgekeurde medicijnen, die worden toegepast voor meerdere medische aandoeningen. [1] Voordat medicijnen voor therapeutische doeleinden worden...

Vaccinatie tegen Knokkelkoorts?

Sinds 3 april dit jaar (2023) is het in Nederland mogelijk je te vaccineren tegen de door muggen verspreide knokkelkoorts. Het TEK-003 ofwel Qdenga vaccin is ontwikkeld door het Japanse Tekada, een biofarmaceutisch bedrijf. [1] In 2019 plaatste de...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.