Massage bij parkinson

De ziekte van Parkinson kan op dit moment nog niet worden genezen. Behandeling richt zich dan ook op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Verschillende massagetechnieken kunnen ingezet worden om motorische symptomen en psychische klachten die gepaard gaan met de ziekte te verminderen.

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Ruim 55.000 Nederlanders hebben de ziekte die zich uit in uiteenlopende klachten. Motorische problemen, zoals trillen, stijfheid en verminderde beweging en depressieve klachten zijn het meest bekend. De behandeling van parkinson bestaat uit een combinatie van medicijnen, beweging en gezonde voeding met als doel klachtenvermindering en de verbetering van de kwaliteit van leven.

Onderzoekers concluderen op basis van een uitgebreid literatuuronderzoek dat ook massage een rol kan spelen in de behandeling van de ziekte van Parkinson.

Massagevormen

Twaalf onderzoeken uitgevoerd tussen januari 1970 en juni 2019 werden nader bekeken. De meeste studies laten zien dat massage zorgt voor ontspanning bij patiënten; stresshormonen in de urine verminderden in de groep mensen die massage ontving. Volledige lichaamsmassage en reflexologie verbeterden de kwaliteit van leven. Tijdens een aantal onderzoeken werd gekeken naar specifieke klachten. Niet-motorische symptomen, zoals verstoringen in de slaap, pijn, vermoeidheid, angst en depressie verbeterden door de toepassing van Tuina massaga, traditionele Japanse massage (Amna), Thaise massage en neuromusculaire massagetherapie. Deze laatste drie methodes hadden tevens een positieve invloed op motorische symptomen.

Vervolgonderzoeken moeten aantonen of massage ook in de klinische praktijk toegepast kan worden. Ondanks dat niet alle onderzoeken van even goede kwaliteit waren, geven de onderzoekers aan dat er een breed scala aan veilige massagetechnieken bestaat die mogelijk gunstige effecten kunnen hebben op zowel motorische als niet-motorische symptomen bij de ziekte van Parkinson. Massage bij parkinson lijkt dus zowel aangenaam als zinvol te zijn.

In de komende editie van Medisch Dossier wordt uitgebreid aandacht besteed aan wat infrarood licht voor patiënten met parkinson kan betekenen. Dit nummer is vanaf 11 juli verkrijgbaar in de boekhandel.

Bron: Complement Ther Med. 2020 Mar;49:102340

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.