12-10-2023

Eva is geen Adam: genderspecifieke geneeskunde

‘Het vrouwenlichaam wordt anders ziek dan het mannenlichaam’ – het menselijk lichaam vertoont verschillen in ziektepresentatie, diagnostiek en optimale behandeling, op basis van geslacht.1 Op 19 oktober 2023 vindt er een symposium plaats in het UMC Groningen. Dit congres is voor iedereen die nieuwsgierig is naar man-vrouw verschillen en hoe we daar in de gezondheidszorg op kunnen anticiperen.

Vrouwen ervaren specifieke gezondheidsproblemen en hebben een andere reactie op ziekten en behandeling dan mannen. Auto-immuunziekten, astma en allergieën komen bijvoorbeeld vaker voor bij vrouwen. En hartziekten, beroertes en psychiatrische aandoeningen manifesteren zich anders in vrouwen. Ook de diagnose en optimale behandelingsvorm varieert tussen de geslachten. Medicijnen hebben bij vrouwen vaker bijwerkingen en vereisen soms aangepaste doseringen.

Gebrek aan kennis                                                                                                                

De overgang brengt aanzienlijke hormonale veranderingen teweeg bij vrouwen, die effect kunnen hebben op alle organen en op medicijnreactie. Desondanks is de medische wereld voornamelijk op mannen gericht. Organisaties zoals Voices for Women en het UMCG zetten zich in voor betere, op bewijs gebaseerde diagnostiek en behandelingen voor vrouwen. Want, momenteel heerst een gebrek aan kennis. Onderzoek naar behandelingen die specifiek zijn afgestemd op geslacht hebben daarom hoge prioriteit binnen het UMCG.

Bezoek het congres                                                                                                     

Deskundigen uit verschillende vakgebieden, zoals cardiologie, farmacologie, psychiatrie en neurologie, belichten de ontdekte verschillen en benadrukken de aanpassingen die voor de klinische praktijk nodig zijn. Vrouwen delen hun ervaringen in de gezondheidszorg en benoemen wat uiteindelijk wel effectief voor hen is gebleken. Het symposium zal worden verrijkt met muzikale intermezzo’s en inspirerende verhalen van Mirjam Kaijer, de oprichtster van Voices for Women.

Naast wetenschappers en artsen, zijn ook beleidsmakers, vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen, patiënten en hun naasten van harte welkom. Inschrijven voor dit congres? Dat doe je via deze link: https://www.aanmelder.nl/symposiumevaisgeenadam/subscribe?survey_id=153419 2

Bronnen:

1 https://onderwijs.umcg.nl/-/eva-is-geen-adam
2 https://www.aanmelder.nl/symposiumevaisgeenadam/subscribe?survey_id=153419

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws