Veel mensen slikken regelmatig een maagzuurremmer tegen brandend maagzuur. Soms zelfs na elke maaltijd. Maar de pillen zijn niet veilig. Deze medicijnen, protonpompremmers, vergroten de kans op een vroegtijdige dood.
Mensen die het medicijn een jaar of langer regelmatig slikken, lopen 25 procent meer kans om vroegtijdig te overlijden. Dat ontdekten onderzoekers van de medische faculteit van Washington Universiteit.
Met andere woorden: 2 op de 1000 mensen die een maagzuurremmer slikken, overlijden als gevolg daarvan. Het was al bekend dat de medicijnen ernstige nierschade, botbreuken en zelfs dementie kunnen veroorzaken, en nu kan een plotselinge vroegtijdige dood aan dat lijstje worden toegevoegd.
De onderzoekers vergeleken de medische dossiers van circa 275.000 mensen die protonpompremmers slikken met die van 75.000 patiënten die H2-receptorenblockers gebruiken. Dat is een andere soort medicijnen tegen brandend maagzuur. Het is bij deze medicijnen de bedoeling dat ze relatief kort geslikt worden, zeker niet langer dan een paar maanden. Maar veel mensen slikken ze jarenlang dagelijks, vaak na de maaltijd.
De versies die bij de drogist te koop zijn, zijn weliswaar minder sterk dan de variant op doktersrecept, maar ze bevatten wel dezelfde stoffen, en niemand houdt in dit geval bij hoelang en hoe vaak iemand ze slikt.
Bron: BMJ Open, 2017; 7: e015735