Meer dan een half miljoen Amerikanen krijgt jaarlijks een liesbreukoperatie. Toch zijn veel van de implantatieprocedures voor de matjes nooit goed onderzocht en ongeveer 10 procent van de patiënten heeft naderhand chronische pijn.
Ruim honderd verschillende matjes
De zogeheten mesh implantaten worden het vaakst toegepast bij liesbreuken, maar er zijn meer dan honderd verschillende matjes in gebruik en er is geen klinisch bewijs dat ze veilig zijn, aldus professor Carl Heneghan, adviseur medische hulpmiddelen aan de universiteit van Oxford. Veel matjes zijn alleen een paar dagen lang getest op proefdieren.
Hij noemt de proeven ‘volledig ontoereikend’, een visie die gesteund wordt door postoperatieve meldingen van chronische pijn bij een op de tien patiënten, doordat het matje in weefsels en zenuwen snijdt. Sommige patiënten overlijden zelfs aan een infectie.
Door BBC onderzocht
Uit een evaluatie van de ingreep door de BBC bleek dat de meeste goedgekeurde implantaatprocedures in geheimzinnigheid gehuld waren en dat zelfs dokters de gegevens niet konden inzien.
Professor Heneghan heeft de NHS, de Britse nationale gezondheidsdienst, opgeroepen te stoppen met alle ingrepen met matjes waarvoor geen klinisch bewijs van veiligheid is.
In het VK is het gebruik van bekkenbodemmatjes, die ooit veelvuldig gebruikt werden om verzakkingen in het bekken en incontinentie te behandelen, opgeschort totdat de resultaten van een beoordeling door de overheid bekend zijn.
Ook lopend onderzoek bij RIVM
Ook in Nederland voert het RIVM Rijksinstituut op dit moment in opdracht van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een onderzoek uit naar langdurige klachten bij patiënten na plaatsing van een mesh implantaat. Dit onderzoek heeft een doorlooptijd van totaal twee jaar. Resultaten worden na afronding gepubliceerd.
Bron: BBC, January 15, 2020 en RIVM