24-09-2020

Leefstijl kinderen negatief beïnvloed door corona

De coronamaatregelen hebben de leefstijl van kinderen negatief beïnvloed. Dat blijkt uit een onderzoek van kinderartsen van het Maastricht UMC+ in samenwerking met andere ziekenhuizen in Nederland.

Voor deze zogeheten COLC-studie (COVID-19, Obesity and Lifestyle in Children) beantwoordden 189 kinderen in Nederland en hun ouders op verschillende momenten in de afgelopen maanden vragenlijsten. De vragen gingen onder andere over voedingspatronen, fysieke activiteiten, gewichtsontwikkeling, slaapgedrag en het eventuele gebruik van online hulpmiddelen om ook thuis meer te bewegen.

Van de ondervraagde kinderen zei 75 procent minder te bewegen; ongeveer 50 minuten minder per dag ten opzichte van een jaar eerder. Daarnaast is één op de drie kinderen meer ongezonde snacks gaan eten tijdens de crisis met als gevolg dat bij ongeveer 20 procent van de kinderen het gewicht is toegenomen. Bij kinderen die al overgewicht hadden, is dit ongeveer 40 procent.

Het onderzoek naar de effecten van de crisis op de leefstijl van kinderen loopt voorlopig nog door. De bedoeling is dat aan de hand van de resultaten de overheid betere besluiten kan nemen bij een eventuele tweede golf.

Daarnaast kan zo meer aandacht gegeven worden aan het weer verbeteren van de leefstijl.

Voor meer informatie en aanmelden voor de studie, zie: www.mumc.nl/colc-studie.

Uit dezelfde categorie

Lablek Wuhan nóg waarschijnlijker

Trouwe lezers van Medisch Dossier weten dat er veel aanwijzingen zijn dat de oorsprong van de coronapandemie is te vinden in het lab in Wuhan (China). Maar dat de ‘lablek-hypothese’ vanaf het begin fanatiek is weggedrukt door belanghebbenden. In een eerdere editie...

Het laatste nieuws