24-05-2023

Kunstmatige lever verhoogt overlevingskansen

Wetenschappers van de Universiteit van Zhejiang in China hebben een kunstlever ontwikkeld. Deze kunstlever biedt perspectief voor leverpatiënten waarvan de lever gedeeltelijk verwijderd is.

Een diverse populatie patiënten met leveraandoeningen komt in aanmerking voor leverresectie. Dit is een operatieve ingreep, waarbij de lever gedeeltelijk wordt verwijderd. Hoewel het gedeeltelijk verwijderen van de lever een betrouwbare ingreep is, kent deze ingreep een lange herstelperiode en kunnen de risico’s op complicaties groot zijn.

De herstelperiode en het complicatierisico is afhankelijk van de achterliggende oorzaak van de leveraandoening en de mate van de resectie. Hoe groter het gedeelte van de lever dat verwijderd wordt, hoe meer het overgebleven gedeelte van de lever de functies moet overnemen. Dit kan lijden tot fatale complicaties, zoals leverfalen. De onderzoekers van de huidige studie hebben daarom een kunstlever ontworpen, die levercellen bevat die de functie van de lever helpen herstellen.

De kunstlever is aanvankelijk getest op varkens. De resultaten van de test waren veelbelovend en hebben geleid tot de eerste testen op mensen. Tot dusver zijn er nog maar zeven mensen die de behandeling met een kunstlever hebben ondergaan. Vervolgonderzoeken moeten aantonen of de kunstlever op de lange termijn veilig is voor een grote groep leverpatiënten.

Bron:

1 https://www.cell.com/cell-stem-cell/fulltext/S1934-5909(23)00084-X?dgcid=raven_jbs_aip_email#%20

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws