14-05-2019

Kokosvet werkt beter dan DEET

De vetten uit kokosolie zijn een effectievere insectenbestrijder dan DEET (diethyl-meta-toluamide), dat vaak beschouwd wordt als de enige ‘serieuze’ optie om je in de tropen tegen malariadragende muggen te beschermen.

Kokosvet biedt evenveel bescherming als DEET-spray, maar het werkt langer, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Nebraska.
DEET wordt beschouwd als de ‘gouden standaard’ onder insectenwerende middelen sinds het in 1957 op de markt kwam. Maar het brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, vooral voor zuigelingen en zwangere vrouwen.

Bovendien biedt het slechts 10 uur bescherming tegen muggen, terwijl het kokosoliederivaat tot twee weken bescherming kan bieden, ontdekten de onderzoekers. De vetzuren in de olie beschermen ook tegen andere bloedzuigende insecten, zoals vliegen, teken en bedwantsen.

De onderzoekers produceerden een mengsel van kokosvetzuren gemengd met water en zetmeel en vergeleken dat met DEET.

De verbinding gaf maar liefst twee weken lang bescherming tegen steekvliegen en bedwantsen, en een week tegen teken. Ze testten het ook op vee, en het beschermde de dieren tijdens een zeer hete zomer 96 uur (vier dagen) tegen steekvliegen. De onderzoekers zeggen dat het ‘de langste bescherming door een natuurlijk afweermiddel’ is.

Bron: Sci Rep, 2018; 8: 14053
 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws