31-01-2018

Kimchi houdt de bloedvaten gezond

Het Koreaanse gefermenteerde gerecht kimchi kan vervetting van bloedvaten voorkomen en daarmee de kans op vaatziekten, zoals atherosclerose, verminderen.

Kimchi, een superfood

Kimchi is een traditioneel Koreaans bijgerecht en wordt gemaakt door gezouten kool met onder andere rode peper, lente ui, knoflook en gember te laten fermenteren. Door deze bereiding is het gerecht rijk aan vezels, vitamine C, betacaroteen, beta-sitosterol, mineralen en melkzuurbacteriën.
Het superfood staat de laatste jaren erg in de belangstelling en het bewijs begint zich op te stapelen dat kimchi mogelijk gebruikt kan worden om atherosclerose (adervervetting) te voorkomen.

Adervervetting voorkomen

Atherosclerose is een ziekte waarin oxidatie van vet en cholesterol zorgen voor plaquevorming in de bloedvaten. Als de plaque groot genoeg wordt, dan kan deze het bloedvat volledig afsluiten met alle gevolgen van dien. Omdat oxidatie een grote rol speelt in het proces van adervervetting, zou een antioxidant dit proces moeten kunnen remmen. Om deze hypothese te testen besloot een groep wetenschappers het antioxidantrijke kimchi te gebruiken in een studie. Voor dit onderzoek werden 100 vrijwilligers ingedeeld in twee groepen. De ene groep at 15 gram kimchi per dag en de andere groep at 210 gram.

Na zeven dagen bleek de hoeveelheid totaal cholesterol en het slechte LDL-cholesterol in het bloed in beide groepen al gedaald te zijn. Het geeft niet alleen aan dat kimchi werkt, maar ook dat de effecten dosisafhankelijk zijn. Hoe meer kimchi iemand at, hoe groter het positieve effect op de bloedwaarden was. De gevonden effecten bleken inderdaad het gevolg te zijn van een verhoogde concentratie antioxidanten in het bloed. Daarnaast is het ook mogelijk dat de melkzuurbacteriën van invloed waren op de vetstofwisseling. Kimchi kan dus op verschillende manieren de bloedvaten in goede conditie houden.

Bron: J Med Food. 2017 Dec 22. doi: 10.1089/jmf.2017.3946.

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws