Ketose mogelijk gunstig bij Covid-19

Ketonen die gevormd worden als het lichaam in ketose verkeerd, bijvoorbeeld bij het volgen van een ketogeen voedingspatroon, kunnen mogelijk het spike-eiwit van het SARS-COV-2 virus afbreken. Een dergelijke strategie zou kunnen helpen bij de preventie en behandeling van Covid-19.

Bij het volgen van een voedingspatroon dat (zeer) weinig koolhydraten bevat, schakelt het lichaam over van een glucosestofwisseling naar een vetstofwisseling. Vetzuren worden dan als energiebron gebruikt en er worden ketonen gevormd door de lever (de stoffen hydroxybutyraat, acetoacetaat en aceton). Wetenschappers zagen in het laboratorium dat een tweetal stoffen ervoor zorgen dat het spike-eiwit van het SARS-CoV-2 virus losgekoppeld wordt van het virusdeeltje. Het spike-eiwit speelt een belangrijke rol bij het binden van het virus aan een lichaamscel. Nader onderzoek liet zien hoe deze stoffen een reactie aangaan met het spike-eiwit.

Loskoppeling

Deze loskoppeling kan ervoor zorgen dat het virus geen lichaamscellen meer kan infecteren. Op basis daarvan redeneerden de onderzoekers dat een staat van ketose mogelijk beschermend kan werken tegen een SARS-CoV-2 infectie, of de behandeling van Covid-19 kan ondersteunen.

Ketogeen dieet bij luchtweginfecties

Naast de gevonden effecten van ketonen op het spike-eiwit, heeft het volgen van een ketogeen dieet nog meer effecten die gunstig kunnen zijn bij Covid-19. Verschillende studies laten zien dat het ontstekingsgraad van het lichaam afneemt bij het volgen van een ketogeen dieet.

Verschillende ontstekingsstoffen die betrokken zijn bij de cytokinestorm worden verlaagd. Recent werd al aangegeven dat het volgen van een ketogeen dieet ook kan helpen bij andere luchtweginfecties, zoals veroorzaakt door het griepvirus en andere coronavirussen. Momenteel lopen er verschillende klinische studies om de effecten van ketonen op het doormaken van een SARS-CoV-2 infectie beter te onderzoeken.

Bron: BioEssays 2021 Juni; 43(6)

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws