Ketodieet mogelijke sleutel tot astmabehandeling

Het eiwitrijke, koolhydraatarme ketogene dieet zou het antwoord kunnen zijn op astma. Het verhindert de luchtwegontsteking die bij astmapatiënten zorgt voor de akelige symptomen waarbij de patiënt niet goed kan ademen.

Het dieet zorgt ervoor dat het immuunsysteem niet overdreven reageert op allergenen die een ernstige ontsteking van de luchtwegen veroorzaken, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Bonn. Het ketogene dieet wordt al gebruikt ter ondersteuning van behandelingen bij epilepsie en sommige vormen van kanker en de onderzoekers denken dat het ook mensen met astma kan helpen.

De biologische processen die een astma-aanval veroorzaken, werden pas enkele jaren geleden volledig begrepen, met de ontdekking van de zogenaamde ILC’s (aangeboren lymfoïde cellen) in het immuunsysteem. ILC’s helpen de longen te beschermen door beschadigde slijmvliezen te herstellen, maar de reactie erop is veel sterker bij mensen met astma, wat ademhalingsproblemen veroorzaakt die zelfs levensbedreigend kunnen zijn.

De onderzoekers denken dat het ketogene dieet de ILC-respons vertraagt door de manier te veranderen waarop de cellen hun energie krijgen. Het vetrijke dieet vertraagt de groeisnelheid van ILC’s en ook het gebrek aan glucose, afkomstig van koolhydraten, beïnvloedt hun ontwikkeling.

Normaal gesproken zorgt een allergeen ervoor dat het aantal ILC’s in de bronchiën verviervoudigt, maar bij astmapatiënten kan het vele malen meer zijn.

Dr. Christoph Wilhelm, een van de onderzoekers, denkt dat de toename van astma het gevolg kan zijn van een voedingspatroon van bewerkte voedingsmiddelen, die veel suikers bevatten.

BRON:

Immunity, 2020; 52: 620–34.e6

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws