Verdovingsmiddel voor paarden als behandeling

Major Depressive Disorder (MDD) – ofwel klinische depressie – en posttraumatische stressstoornis (PTSS) zijn twee van de meest voorkomende stoornissen, die beide grote emotionele belastingen veroorzaken.1 De volgende analyse biedt een nieuw inzicht in de behandeling van deze stoornissen.

MDD wordt gekenmerkt door symptomen als vermoeidheid, suïcidale gedachten, verminderd concentratievermogen en verminderde eetlust. Mensen met depressie ervaren een minder uitgesproken gevoel van plezier. PTSS is het gevolg van een traumatisch voorval, zoals door oorlog, aanranding, of een ernstig ongeluk. Symptomen zoals herbelevingen van de gebeurtenissen, verhoogde alertheid en prikkelbaarheid en een minder uitgesproken gevoel van plezier komen vaak voor bij PTSS.

Onderzoekers zijn nog altijd op zoek naar goed werkende medicatie voor beide stoornissen. In deze zoektocht worden psychedelica ondertussen soms al meegenomen, waaronder ketamine. Dit middel staat voornamelijk bekend als zwaar verdovingsmiddel (oorspronkelijk voor paarden) en partydrug.3 Maar, onderzoek laat zien dat de geestverruimende kwaliteiten van het middel ook gebruikt kunnen worden bij de behandeling van MDD en PTSS.

De analyse van de onderzoekers1 laat de voordelen van ketamine voor de behandeling van MDD zien, in vergelijking met ‘traditionele’ antidepressiva. De effectiviteit van ‘traditionele’ antidepressiva is deels afhankelijk van de genen van de ontvanger. Daarnaast kost het veel tijd voordat de gewenste voordelen zichtbaar kunnen worden. Voor mensen waarbij psychotherapie niet werkt, is er dus vaak geen oplossing. Dit nieuwe onderzoek schept hoop: klinisch bewijs laat zien dat één lage dosis ketamine een snel effect kan hebben op de symptomen van depressie. Ook blijven deze effecten zichtbaar voor minimaal een week. Deze resultaten zijn ook gevonden bij mensen waarbij psychotherapie niet werkt.

Alhoewel er minder bekend is over de effecten van ketamine op PTSS, vonden de onderzoekers vergelijkbare resultaten. Dit geeft het eerste bewijs voor een vermindering van de ernst van de symptomen van PTSS door een behandeling met ketamine.

Hierbij moet wel worden gezegd dat ketamine nare bijwerkingen kan hebben. De perceptie van de realiteit kan worden aangetast, en dit kan onder andere paniekaanvallen en verschillende vormen van hallucinaties veroorzaken. Nochtans kan ketamine een interessant alternatief zijn voor mensen waarbij ‘traditionele’ medicatie niet werkt. In vervolgonderzoek zouden de doses kunnen worden aangepast, om de effectiviteit te behouden en nare bijwerkingen te voorkomen.

Bronnen:

1 doi: 10.1002/ibra.12094, PMID: 37786516
|2 https://www.vad.be/illegale-drugs/ketamine#

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws