Kansspel in de Geneeskunde

Hoewel dit boek in 2013 verscheen, is de boodschap allesbehalve gedateerd. “Het kansspel in de geneeskunde” van Gerard Jansbergen: we brengen dit boek maar al te graag onder de aandacht. Want hoe ga je om met de informatie die een arts je geeft?

Gerard Jansbergen was jarenlang huisarts, maar stapte na twaalf jaar uit het reguliere circuit. [1] Waar hij als huisarts zijn consulten binnen tien minuten moest hebben afgerond, had Jansbergen in zijn praktijk voor integrale geneeskunde nu genoeg tijd voor zijn patiënten. Er was tijd voor doorvragen, het geven van uitleg. In het boek dat Jansbergen schreef nadat hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, beschrijft hij het grijze gebied tussen arts en patiënt: hoe zij in verschillende werelden leven en elkaar daarom maar moeilijk bereiken. [2]

Waar artsen abstract denken en naar overeenkomsten in patiëntsituaties kijken, gaan patiënten uit van hun persoonlijke gezondheidssituatie. De gangbare geneeskunde handelt routinematig en volgens protocollen: een gegeven dat bij patiënten vaak niet of minder bekend is. Jansbergen wijdt in dit boek onder meer uit over de relatie tussen ziekte en gezondheid, over de manieren van verzamelen en presenteren van wetenschappelijke kennis, en over de rol van (en het geloof in) de medische wetenschap. [3] Als patiënt word je in dit boek gestimuleerd om het heft in eigen handen te nemen: zelf alert te zijn, vragen te stellen en zo mee te beslissen.

Online is het boek in verschillende webshops te koop. [4]

Bronnen:

1 https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/gerard-jansbergen-artsen-weten-helemaal-niet-zoveel-als-iedereen-denkt/
2 https://viteducatief.nl/kansspel-in-de-geneeskunde/
3 https://www.gezondheidskrant.nl/het-kansspel-in-de-geneeskunde/
4 https://viteducatief.nl/kansspel-in-de-geneeskunde/

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws