De bacteriedodende stof triclosan, die in bepaalde shampoos, tandpasta’s en schoonmaakmiddelen zit, blijkt in hoge doses leverschade te kunnen veroorzaken. Daardoor kan het lichaam minder goed schadelijke stoffen verwerken, wat tot leverkanker kan leiden.
De academische wereld en de chemische industrie reageren terughoudend, omdat deze theorie is gebaseerd op proeven met laboratoriummuizen. Toch hebben veel fabrikanten besloten geen triclosan meer te gebruiken en overweegt de Food and Drug Administration (FDA), de Amerikaanse gezondheidsautoriteit, de stof in de hele VS te verbieden.
In het Verenigd Koninkrijk, en ook Nederland, is triclosan bijvoorbeeld te vinden in antibacteriële vloeibare handzeep, huidverzorgingsproducten en tandpasta’s. Ook zit de stof vaak in huishoudelijke schoonmaakmiddelen.
De dodelijke effecten van triclosan kwamen aan het licht nadat onderzoekers de stof gedurende zes maanden – wat correspondeert met achttien mensenjaren – aan laboratoriummuizen hadden gevoerd. Muizen die de stof hadden gegeten, kregen vaker en ook grotere tumoren dan andere muizen, ontdekten onderzoekers van de medische faculteit van de Universiteit van Californië in San Diego.
De onderzoekers geven toe dat de doses die de muizen kregen, veel hoger waren dan de doses die in tandpasta en shampoo zitten. Toch doet de FDA, ondanks haar bedenkingen, nader onderzoek, omdat triclosan ook in verband is gebracht met een ontregelde hormoonhuishouding en spierproblemen.
Bron: Proceedings of the National Academy of Sciences, 2014; 111:17200-5
Blessures genezen langzamer na partnerruzie
Als we ruzie krijgen met onze partner, verlagen we het vermogen van ons immuunsysteem om wonden te genezen. Na een ruzie met iemand die dichtbij ons staat, duurt wondgenezing een dag langer. Een verhitte discussie verhoogt ook de mate van ontsteking in het lichaam,...