21-05-2020

Kampo tegen pijn

Kampo, of traditionele Japanse geneeskunde, is een uniek complementair zorgsysteem op basis van Chinese geneeswijzen. Het wordt al lange tijd ingezet bij acute- en chronische pijn. Onderzoekers hebben de effectiviteit van kampo bij verschillende soorten pijn nu nader omschreven.

Kampo wordt al gedurende 1500 jaar toegepast in Japan. De traditionele geneeswijze is gebaseerd op de Chinese geneeskunde en veelvuldig worden kruidenformules toegepast. In het huidige Japanse zorgsysteem worden Westerse- en kampo geneeswijzen tezamen binnen gezondheidscentra ingezet. Bovendien wordt deze zorg vanuit de nationale zorgverzekering vergoed.

Verschillende soorten pijn

De wetenschappers omschreven verschillende soorten pijn waarbij kampo mogelijk effectief is, zoals hoofdpijn/migraine, schouderpijn, lage rugpijn, spierkrampen, neuropathische pijn, arthrose en pijn door whiplash. De behandeling wordt toegespitst op de specifieke situatie van de patiënt. Een kampo diagnosesysteem vormt hiervoor de basis, waarbij de behandelaar onder andere let op de vorm van de buik en het uiterlijk van de tong. Op basis van de totale gezondheid van de patiënt wordt vervolgens een kruidenformule samengesteld waarbij de behandelaar gebruikmaakt van de Japanse farmacopee met daarin 165 kruiden.

De onderzoekers geven aan dat kampo effectief kan zijn bij pijn, maar dat er goed gelet moet worden op bijwerkingen of schadelijke effecten door kruidengebruik. In veel kruidenformules komt namelijk zoethout voor wat bij langdurig gebruik een hoge bloeddruk en verstoringen in het hormoonstelsel kan veroorzaken. Zolang de voorschrijver echter rekening houdt met dergelijke effecten en hier actief op let, lijkt kampo volgens de wetenschappers een aanwinst te zijn bij de behandeling van verschillende pijnklachten.

Bron: Pain Ther. 2020; 161–170

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws