10-08-2016

Jong blijven door het kauwen op wilgenbast

De oude Grieken wisten al het een en ander over het vertragen van het verouderingsproces (en over hoe je er jonger uit kunt zien): kauwen op wilgenbast. Nu hebben wetenschappers ontdekt dat ze weleens gelijk konden hebben.
Wilgenbast bevat zes stoffen die direct van invloed zijn op de verouderingsprocessen van ons lichaam. Bovendien is het effect ervan vijf keer zo groot als dat van sirolimus en metformine, twee medicijnen die de veroudering zouden remmen.
De zes stoffen kunnen veilig worden geconsumeerd en ze hebben ook nog andere voordelen voor onze gezondheid. De oude Grieken waren bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in de pijnstillende en koortswerende eigenschappen van wilgenbast.
Onderzoekers van de Canadese Concordia Universiteit en het biotechbedrijf Idunn Technologies in Quebec zochten in 10.000 trials naar plantenextracten die de levensduur van gist zouden kunnen verhogen. Want op celniveau lijkt het verouderingsproces van gist erg op dat van mensen.
In al die studies vonden ze zes moleculen die het verouderingsproces van gist vertragen, en die moleculen zijn allemaal aanwezig in wilgenbast.
Bron: Oncotarget, 2016; doi: 10.18632/oncotarget.7665
 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws